HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Másokat is be...

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Közvetlen összefüggés ugyan nem mutatható ki a győri Audi-gyárban a február elején befejeződött sztrájk és a rabszolgatörvény között. Ám a fokozott érdeklődés, a nyár óta folyamatosan erősödő tiltakozások nagy segítséget nyújthattak a győri sztrájk sikeréhez – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kordás László arról is beszélt, hogy az elmúlt fél évben felébredt a szakszervezeti mozgalom. Az emberek – miután felismerték, hogy a kormány a multik oldalára állt a dolgozókkal szemben – személyesen is vállalják a véleményüket, nem félnek arccal megjelenni a demonstrációkon, tiltakozni a kormány intézkedése ellen. Új szakszervezeti egységek alakulnak, létrejöttek azok az akcióegységek, amelyek szervezik a helyi demonstrációkat. A megmozdulások ráirányították az ország figyelmét a sztrájktörvény problémáira. De a nemzetközi szakszervezeti mozgalom is felfigyelt a magyarországi fejleményekre, sorra születtek a szolidaritási nyilatkozatok.

Kordás László: A rabszolgatörvénnyel végleg a multik oldalára állt a kormány | Magyar Hang

Nem véletlen, hogy a bérek lassan minden egykori szocialista országban magasabbak, mint nálunk – mondja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Interjú.

Az elnök információi szerint az Audi-sztrájk sikerének hatására több autóipari beszállítócégnél vita alakult ki a munkaadók és a munkavállalók között. Tudomása szerint már újabb öt vállalatnál készülnek demonstrációra, ha nem sikerül egyezségre jutni a munkaadóval.

Az elsősorban autóipari beszállítóknál és a Magyar Postánál jelen lévő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSZ) elnöke, Janik Tamás a Magyar Hangnak elmondta, aznap, amikor az Audi-sztrájk is megegyezéssel zárult, az ÉTMOSZ a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél 10 százalékos alapbéremelésről szóló megállapodást kötött, a 300 ezer forintos cafeteriakeretből 100 ezer forintot alapbéresítettek, és 10 százalékra emelték a teljesítménybónuszt.

HIRDETÉS

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél a november óta folyó tárgyalások eredményeként most jutottak el oda, hogy február 4-én a munkáltató kedvező ajánlatot tett le az asztalra. Ennek sorsáról február 11-én döntött a szakszervezet tagsága, elfgadva a feltételeket. Elmondása szerint a sikerhez tavaly szervezett munkabeszüntetésük, a rabszolgatörvény miatti tiltakozások, a sikeres Audi-sztrájk is hozzájárult.

A Robert Bosch GmbH-ból kivált, és kínai kézbe került, miskolci Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEGA) önindító- és generátorüzem vezetőségével sikertelenül zajlottak a tárgyalások, így február 13-án 18 órától sztrájkot kezdenek (már volt egy két órás figyelmeztető akció február 7-én). A követelések: 12,5 százalékos egységes béremelés (minimum 200 ft/óra); lojalitási bónusz; a bejárás költségének teljes finanszírozása; karácsonyi ajándék; jubileumi jutalmak; juttatások.

Újabb sztrájk, ezúttal Miskolcon | Magyar Hang

Két órára lényegében leállt a munka az indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkozó miskolci SEG Automotive gyárban.

A jászfényszarui Thyssenkruppnál – ahol ugyan még kevés a dolgozó, de harmaduk szakszervezeti tag – a tavaly nyári bemutatkozó tárgyalás óta egyetlen alkalommal sem ültek le a szakszervezettel egyeztetni. Most azonban – miután nyilvánosságra hozták, hogy a vállalat elzárkózik a tárgyalástól – február 8-án megkezdődnek a szakszervezet alapvető működéséről és a bérkövetelésekről szóló egyeztetések. – Amennyiben továbbra is elzárkózik a bértárgyalásoktól a milliárdos állami támogatással működő vállalat, azt nyilvánosságra hozzuk, és itt is meghirdetjük a figyelmeztető sztrájkot – hangsúlyozta Janik Tamás.

Az elnök felhívta a figyelmet, a Magyar Postánál az állam által biztosított béremelési keret nevetségesen kevés, így annak emelése feltétlenül szükséges. Itt azonban csak a többi 11 szakszervezettel együttműködve lehet eredményt elérni. – Vannak ötleteink, de nehezíti helyzetünket, hogy a sztrájktörvény szigorítása miatt szinte lehetetlen sztrájkot szervezni, az elégséges szolgáltatás mibenlétét ugyanis bíróságnak kell kimondania. De munkajogban járatos szakembereink már dolgoznak a megoldáson – tette hozzá az elnök.

Razzia és kirúgás: így nem alakult meg a szakszervezet a Suzuki-gyárban | Magyar Hang

Az egyik munkavállaló csütörtökön elhatározta, érdekvédelmi szervezetet hoz létre az esztergomi üzemben, pénteken már kirúgták.

A kereskedelemben is zajlanak az egyeztetések. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy a Metro áruházlánccal nem sikerült egyezségre jutni: a vállalat bérajánlata alacsonyabb volt a vártnál. Ezért február 28-áig összegyűjtik a munkavállalók véleményét, s annak ismeretében döntenek a teendőkről.

HIRDETÉS

A Tescónál február 6-án határozatlan idejű sztrájkot kezdtek a leépítés miatt utcára kerülő bérszámfejtők, mert a vállalat nem teljesíti követeléseiket. Azt szeretnék elérni, hogy a vállalat tartsa be a felmondási időre vonatkozó szabályokat, mentse fel őket ezen idő alatt a munkavégzés alól, fizessen végkielégítést és további hathavi alapbért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,740lájkolóTetszik
3,491követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek