HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság „Számunkra mo...

„Számunkra most valóban a fennmaradás a tét”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány miatti leállás a gazdaság megannyi szektorát sújtja brutálisan, így van ezzel szinte a teljes szórakoztató-, vagy épp a zeneipar is. A veszélyhelyzettel párhuzamosan Magyarországon március 11-e óta nincsenek élőzenei rendezvények az országban, és mivel a jelenlegi helyzet végkimenetele nem ismert, ma megjósolhatatlan, mi lesz többek között a nyári fesztiválszezonnal.

Az elmúlt egy hónapban akadtak olyan rendezvények, amelyek arról döntöttek, egy későbbi, például augusztusi időpontra tolják az idei eseményeiket (lásd Fishing on Orfű, vagy a Kolorádó Fesztivál), míg van olyan is, amelynél jelezték, vagy az eredeti időpontban került megrendezésre a fesztivál, vagy idén elmarad – ilyen például a debreceni Campus.

A maga módján mindenki próbálja kihozni a maximumot a helyzetből, ami teljes leállás mellett embert próbáló feladat, még úgy is, hogy például – ahogy arról lapunk is írt – a Magyar Turisztikai Ügynökségnél nemrég jelezték, a korábbi támogatások többszörösét adnák a fesztiváloknak, és arra ösztönöznék a szervezőket, hogy ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, más formában ugyan, és döntően hazai zenészekkel, művészekkel, de rendezzék meg az eseményeket. Ahogy a kormány is több, az előadóművészeket érintő jogszabálymódosítást vezetett be, például az előadó-művészet tevékenységet, illetve előadó-művészetet kiegészítő tevékenységet folytatók mentesülnek a kata megfizetése alól.

Ettől függetlenül, több fesztivál még mindig kivár, hátha sikerült mégis megtartani az idei évi kiírásukat. A visszaesés ugyanakkor igen komoly lehet. A Music Hungary Szövetség és a Hétfa Kutatóintézet gyors felmérése szerint, ha március és június között nem lehetnek koncertek, akkor 13 milliárd forintos iparági kieséssel kell számolni. A szektor egyébként nagyjából mintegy 36 ezer főt foglalkoztat, és 2020-as előrejelzések mintegy 40 milliárd forintos bevételt jósoltak. Mivel a rendezvények mintegy 70 százaléka március és szeptember között van, ha ezt az időszakot érinti a teljes leállás, akkor már 28 milliárdos kiesésről lehet beszélni. A zeneipari bevételek mintegy 61 százalékát az élőzenei bevételek adják.

Szerdán közben ezzel összefüggésben 32 ismert és népszerű hazai klub, szervező és fesztivál adott ki közös levelet, amelyben elmondják, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében. A közös állásfoglalásukat alább teljes terjedelmében olvashatják:

Kedves koncertre járók!

Az alábbiakban egy nyílt levelet olvashattok, amely a hazai élőzenei helyszínek, fesztiválok, koncertszervezők összefogásának eredményeként született meg.

A kialakult járványhelyzet mindannyiunkat sok, eddig ismeretlen kihívás elé állított, ezért sajnos a megszokottól eltérő megoldásokban kell gondolkodnunk nekünk is.Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne. Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében.

Legyen szó akár klubról, akár fesztiválról valamennyien az év 365 napján állandó stábbal azon dolgozunk, hogy minél magasabb színvonalú szórakozást nyújtsunk Nektek. Mindig innovatív megoldásokra törekszünk, ennek érdekében évről évre rengeteg új és sokszor költséges beruházást indítunk.

Mindannyiunk elsődleges bevételi forrása a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezek adják ki azt az összeget, amelyből finanszírozni tudunk mindent: állandó stábunk munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, karbantartást, az előadói tiszteletdíjat/előleget, közműszámlákat, hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat és még sorolhatnánk. Ez azt jelenti, hogy a költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetnünk, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutunk bevételhez.

A jelenlegi helyzet hosszútávú hatásait még mi magunk sem tudjuk pontosan felmérni és számunkra most valóban a fennmaradás a tét. Ahhoz, hogy a következő bizonytalan hónapokban is legalább minimális fizetést tudjunk biztosítani a dolgozóinknak – itt olyan szakemberekről van szó, akiknek a tudása nélkül képtelenek lennénk a járvány után magas színvonalú rendezvényeket szervezni –, amíg újra koncerteket tudunk tartani, a bevett szokásoktól eltérően kell eljárnunk.

A helyzetet minden fesztivál, klub, szervező a saját gazdasági helyzetét felmérve próbálja kezelni, éppen ezért ezek a megoldások eltérőek lehetnek (például támogatói jegyek kibocsátása; utalványrendszer; halasztás esetén a jegyek automatikus érvényesítése a pótdátumra stb.) Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött. Kizárólag a támogatásotokkal tudunk a járvány után is sokszínű és minőségi élőzenei eseményeket szervezni. Hiszen mindannyian azért küzdünk, hogy amint helyreáll a rend, újból azt tehessük, amit a legjobban szeretünk: önfeledt szórakozást biztosíthassunk számotokra. Előttünk ez a kép lebeg, ez az, ami nap mint nap erőt ad nekünk, és a támogatásotokért cserébe ígérjük, még nagyobb lelkesedéssel és szenvedéllyel vetjük bele magunkat a munkába.

A közös nyílt levél aláírói: A38 Hajó, AlteRába Fesztivál, Bánkitó Fesztivál, Budapest Park, Campus Fesztivál, Dürer Kert, Famous Management, Fekete Zaj, FEZEN Fesztivál, Fezen Klub, GetCloser Concerts, HALL Debrecen, Helynekem, Instant-Fogas Komplexum, Kolorádó Fesztivál, LÄRM, Livesound, Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont, Nagyerdei Víztorony, New Beat, Petőfi Kultúrtanszék, Plázs Siófok, Pontoon, Raqpart, Rock Cafe Hajdúszoboszló, Szenes Klub, Szegedi Ifjúsági Napok, Tixa, Toldi Klub, Total Dance Festival, TrafoClub Gödöllő és TRIP.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek