A jegybank szerint elkezdődött a lakáspiac összeroppanása

A jegybank szerint elkezdődött a lakáspiac összeroppanása

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magas kamatok miatt az ingatlanhitelezés is lefulladt, egyre kevesebben képesek saját lakást venni – ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss lakáspiaci jelentéséből. Akik nem jogosultak állami támogatásra, még kevésbé jutnak el odáig, hogy ingatlant szerezhessenek. Közben ráadásul a kínálat is folyamatosan szűkül. Igaz, az árak drasztikus emelkedése is megállni látszik.

Az idei év első felében még kedvező volt a makrogazdasági környezet, de a többéves ciklusnak már a csúcsára ért a lakáspiac. A harmadik negyedév már a fordulatot jelzi előre: szűkül a kereslet és a kínálat is, csökken az adásvételek száma.

Az idei második negyedévben még éves alapon 24,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak országos átlagban, ez nominális értelemben a kilenc éve tartó ciklusban mért legmagasabb áremelkedési ütem. A vidéki városokban az országos átlagot is meghaladta a drágulás, 31,2 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak egy év alatt, míg a fővárosban eközben 20,4 százalékkal.

A harmadik negyedévben jelentősen, a második negyedéves 12,8 százalékról 1,7-re lassulhat a lakásárak reálértelemben vett éves növekedése – jósolta a jegybank. A tranzakciók száma éves alapon 22,6 százalékkal csökkent, csak szeptemberben 34,2 százalékos volt a visszaesés. Eközben a második negyedévben a hitelintézetek rekordmértékű lakáshitel-szerződést kötöttek. Szeptemberben viszont már 38 százalékkal csökkent éves alapon a kibocsátás.