Adót és bürokráciát csökkentene a német kormány

Adót és bürokráciát csökkentene a német kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdasági növekedés ösztönzését és a bürokrácia csökkentését szolgáló intézkedéscsomagot állított össze a német szövetségi kormány szerdán véget ért kétnapos ülésén.

A kormány vendégházában, a Berlin melletti Meseberg kastélyban tartott kétnapos ülésen elfogadták és a törvényhozás elé terjesztették az úgynevezett növekedési esélyteremtési törvény tervezetét, amely 50 adózási szabály megváltoztatásáról, köztük számos adócsökkentési lépésről szól. Módosítják például a veszteségleírás szabályait, a javaslat szerint az eddigi 60 százalék helyett a veszteség 80 százalékát lehetne leírni az adóalapból öt éven belül, a vállalkozások likviditásának javítására és az építőipari beruházások élénkítésére pedig átmenetileg degresszív – az idő előrehaladtával folyamatosan csökkenő mértékű – értékcsökkenési leírási módszert vezetnének be a lakóingatlanok amortizációjának számítására.

A kormány számításai szerint a javaslat 2024-től évente mintegy hétmilliárd euróval, együttvéve 32 milliárd euróval csökkentheti a vállalkozások terheit. A szövetségi parlament (Bundestag) a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon veszi napirendre a tervezetet.

A kihelyezett kormányülésen a bürokrácia csökkentéséről is elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely 28 elemből áll. A gazdasági minisztérium és az igazságügyi minisztérium több hónapos előkészítő munkájával összeállított tervben szerepel például, hogy a vállalatoknak az eddigi tíz év helyett nyolc évig kell megőrizniük a papíralapú számviteli bizonylatokat, a szálláshelyek üzemeltetőinek pedig nem kell többé minden egyes vendég után elvégezni a vendégregisztrációs eljárást és egy évig megőrizni az űrlapokat, hanem a német állampolgárságú vendégek esetében eltekinthetnek az adatok rögzítésétől. A vállalatok 2,3 milliárd eurót takaríthatnak meg a változtatások révén a kormány becslése szerint.

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormánya egy sor más ügyről is tárgyalt a politikai szezont megnyitó ülésen, elhatározták például, hogy igyekeznek felgyorsítani az egészségügyi rendszer digitalizációját, méghozzá a többi között azzal a céllal, hogy 2024 elejére minden orvosi rendelőben általánossá váljék a papíralapú vényeket felváltó elektronikus recept.

Németország hazai összterméke (GDP) nem változott a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy az előző két negyedév technikai recessziót jelentő „csekély mértékű visszaesése után tavasszal stabilizálódott a német gazdaság” – közölte a napokban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). Ugyanakkor a Handelsblatt című üzleti lap a Destatis jelentéséről készített összeállításában azt emelte ki, hogy az EU legnagyobb gazdasága ugyan túljutott a technikai recesszión, de már három negyedév óta nem növekszik, ami tovább erősítheti azt a félelmet, hogy az ezredforduló időszaka után ismét Németország lesz „Európa beteg embere”.

(MTI)