Az újabb emelés után gyakorlatilag 3,8 százalékon áll az irányadó kamat

Az újabb emelés után gyakorlatilag 3,8 százalékon áll az irányadó kamat

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön újabb 20 bázisponttal emelte az irányadónak számító egyhetes betéti tender kamatát. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag 3,8 százalékra megy fel a kamat. A mutató azt jelzi, hogy mekkora kamattal tarthatják a bankok a pénzüket egy hétig a jegybankban. Mértéke jelenleg jóval magasabb, mint az alapkamat (2,40 százalék), és most ez számít az egész magyar gazdaságban az irányadó kamatnak. 

E lépés ellenére csütörtök délutánra 370-ig gyengült a forint az euróval szemben.

Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a jegybank monetáris tanácsa, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. A múlt héten 30 bázisponttal, az előző két héten 20-20, azt megelőzően pedig kétszer 40 bázisponttal emelték az egyhetes betét kamatát a csütörtöki tendereken.

Múlt kedden 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.