Decembertől 15 százalékkal nőhet a minimálbér

Decembertől 15 százalékkal nőhet a minimálbér

Munkavállalók az építőiparban. Képünk illusztráció! (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a munkaadók és a munkavállalók között a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), eszerint decembertől 15 százalékkal növekedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. A döntést a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentette be és ennek alapján az év utolsó hónapjától a minimálbér bruttó 266 800, míg a garantált bérminimum bruttó 326 000 forint lehet. A felek abban is megállapodtak, hogy a 2024-es év folyamán is meg kell őrizni a bérek reálértékét, így célszerű lenne, ha minden vállalkozás a maga üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően hajtson végre további béremeléseket.

Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy mivel – a közszférán túl – döntően a cégeknek, vállalatoknak kell kigazdálkodniuk a béremelést, erősen kérdéses, hogy a mostani gazdasági helyzetben mikor tudnak újabb emelést végrehajtani. Ráadásul mivel a minimálbér decembertől emelkedik, ezt azt is jeleni, hogy jövő januárban nem lesz minimálbér-emelés, vagyis lényegében a szokásos januári emelést hozzák előre egy hónappal.

A VKF ülésén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett, aki üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tárca közleménye szerint nem írta alá a megállapodást.

Címkék: minimálbér, emelés