Elítélte a bíróság a Szilícium-völgy legnagyobb átverését jegyző Theranos vezetőjét

Elítélte a bíróság a Szilícium-völgy legnagyobb átverését jegyző Theranos vezetőjét

A csalással vádolt Elizabeth Holmes, a Theranos diagnosztikai vállalat volt vezetője érkezik perének tárgyalására San Joséban 2021. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Nic Coury)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csalás vétségében bűnösnek találta és első fokon elítélte az ügyben illetékes kaliforniai bíróság a Szilícium-völgy legnagyobb átverését jegyző Theranos vezetőjét. A helyi idő szerint hétfőn ismertetett törvényszéki döntésben kiemelték, Holmes tudatosan hazudott a technológiáról, amely ígérete szerint egy pár csepp vérből meg tudják mondani, kinek milyen betegségei vannak, és így gyakorlatilag minden komoly kórt ki tudnak vele szűrni.

Ahogy arról korábban már lapunk is beszámolt, Theranos és a cég mögött álló Elizabeth Holmes 2013-ban robbant be a köztudatba, és pár év alatt egy 9 milliárdos birodalmat épített fel erre a kamura. A turpisságról 2015-ben rántották le a leplet, miután kiszivárogtatták, hogy az, amivel a Theranos áltatja a befektetőit, egy nagy átverés. A cég hamar összeomlott, 2018-ban meg is szűnt, Holmes ellen pedig büntetőeljárás indult, amelyben a koronavírus-járvány viszontagságai miatt most született eredmény.

A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint az esküdtek négy vádpontban találták bűnösnek Holmest, köztük befektetők elleni csalás elkövetésére irányuló összeesküvésben és további három vádpontban. A 15 héten át tartó bírósági eljárás során mintegy harminc tanut hallgattak ki. A tárgyaláson több laborigazgató is azt vallotta, hogy elmondták Holmesnak a Theranos technológiájának hibáit, de arra utasították őket, hogy ne aggályoskodjanak annyit, miközben a cégvezető váltig állította a befektetőknek, hogy a technológia a tervek szerint működik.

Holmes végig tagadta az ellene felhozott kilenc rendbeli csalás és két rendbeli összeesküvés vádját. Korábban a bíróságon arról beszélt, elhitte, hogy megvalósítható mindaz, amit a Theranosnál célul tűztek ki. Ügyvédei szerint Holmesnak nem állt szándékában csalni, hanem „naivan alábecsülte” a vállalkozása előtt álló kihívásokat.

Holmest egyelőre nem vették még őrizetbe, az ítélethirdetés időpontját még nem erősítették meg, és a jövő héten újabb meghallgatást terveznek. A 37 éves egykori cégvezért legfeljebb 20 év letöltendő börtönt kaphat. Az ügyet bonyolítja, hogy Holmes még tavaly júliusban adott életet egy kisfiúnak, akinek az Evans Hotel Group örököse, William Evans az apja. Hogy pontosan milyen büntetésre számít az azt követően fog kiderülni, hogy cégtársa, korábbi, szexuális zaklatással megvádolt partnere perében ítéletet hirdetnek. Ramesh Balwani ugyanazokkal a vádpontokkal került bíróság elé, mint Holmes, de ő is mindent tagad.

A BBC gyors értékelése szerint az ítélet világos és félreérthetetlen üzenetet küld a Szilícium-völgyben tevékenykedő technológiai vállalkozások, start-upok alapítói számára, méghozzá azt, hogy következményekkel jár, ha olyan dolgokat mond bárki a befektetőknek, amelyek nem igazak.