HIRDETÉS

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált”

2006: az őszödi beszéd

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

HIRDETÉS

Ma sem tudunk bizonyosat arról, ki szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét. A hangfelvételt szeptember 17-én több szerkesztőség is megkapta, és a közszolgálati rádió közölt belőle először részleteket. Még aznap, amikor amúgy is pattanásig feszült volt a helyzet a belpolitikában, tüntetések zajlottak országszerte Gyurcsány megszorítócsomagja miatt.

A május végén Balatonőszödön elhangzott beszéddel Gyurcsány Ferenc célja nyilvánvalóan az volt, hogy a választási kampányban a magyar gazdaságról, illetve a központi költségvetésről előadott pozitív állításokkal szemben a valós helyzetre reagáló, tervezett megszorítócsomagjának támogatását el tudja érni a szocialista országgyűlési képviselőknél. Gyurcsány néhány évvel korábban kívülről érkezett a szocialista pártba, és így akarta rádöbbenteni a frakciót a valós helyzetre, valamint arra, hogy az államháztartás rendbetételéhez gazdasági kiigazításokra, megszorításokra lesz szükség, amit a támogatásuk nélkül nem tud végrehajtani. Ez sikerült is neki.

HIRDETÉS

2004: Kormányválság – Medgyessy ment, Gyurcsány jött | Magyar Hang

Kétévnyi kormányzás után, tizenöt esztendővel ezelőtt, 2004. augusztus 25-én mondott le Medgyessy Péter miniszterelnök. Bármilyen hihetetlennek tűnik is utólag, Medgyessy nem a D-209-es botrányba bukott bele, nem amiatt kellett lemondania, hogy kiderült róla: a pártállami diktatúra titkosrendőrségének szolgálatában tevékenykedett szigorúan titkos (SZT) állományú tisztként.

A választás után nem sokkal, már júniusban bejelentették, milyen restriktív intézkedéseket tervez a kormány. A tervezetet Gyurcsány-csomagnak nevezte még a baloldali-liberális sajtó is. A csomag a pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében számos megszorító intézkedést tartalmazott, melyek közül az elsőket már augusztusban bevezették. Egyebek mellett emelték a gáz, a villamos energia árát, az adókat, köztük az áfát, és új adófajtákat is bevezettek. (…) Ugyancsak bejelentették, hogy bevezetik a tandíjat a felsőoktatásban. A Gyurcsány-csomag általános felháborodást váltott ki országszerte, szeptember közepén már utcai tüntetések voltak, vidéken útlezárásokkal.

(…)

Éva és a finomszesz viszonya | Magyar Hang

Talán a leghosszabb nevű parlamenti vizsgálóbizottság állt fel 2005 nyarán Font Sándor képviselő kezdeményezésére. „A jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, és ezzel a Zwack Unicum Rt.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 30-án megjelent 2019/35. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,719lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek