Jávor Benedek: A „lélegeztetőgép-bizniszben” érdekelt üzleti körök bukkannak fel Soroksáron

Jávor Benedek: A „lélegeztetőgép-bizniszben” érdekelt üzleti körök bukkannak fel Soroksáron

A soroksári telep a családi házak közelében (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „lélegeztetőgép-bizniszben” érdekelt üzleti körök bukkannak fel a Soroksárra tervezett kínai vegyianyag-elosztó körül – mondta a Párbeszéd-Zöldek uniós tanácsadója vasárnap online is követhető sajtótájékoztatón. Jávor Benedek arról beszélt, hogy a vegyianyag-elosztó tervét a kormány többször „igyekezett cáfolni”, de szeptemberben Soroksáron és a környéken jelentős területeket beruházási célra átminősítettek, ami „nem támasztja alá azt a vélelmet, hogy itt nem készül valami gyanús beruházás”.

Mint mondta, a Párbeszéd fényt derített arra is, hogy a tervezett vegyianyag-elosztó körül az az üzleti kör bukkan fel, amelyik korábban „a lélegeztetőgép-üzletek egy részét is kézben tartotta”, és „ezek az üzleti körök valahogy itt ezen a területen találkoznak”. Az MTI által is idézett Jávor Benedek egy újságcikkre hivatkozva azt mondta, „semmi okunk nincs megnyugodni, úgy néz ki, hogy a kormányzati cáfolatok ellenére valami készül itt, jelentős beruházási területeket alakítottak ki, jelentős kínai kapcsolatokkal rendelkező cégek bukkannak fel a beruházásnál”. (Az MTI ugyan nem írja, de feltehetően a Direkt36 oknyomozó portál témában írt korábbi cikkeiről lehet szó.)

– A környék környezeti biztonságát, az itt élők egészségét és a természeti értékeket is veszélyeztető tevékenység alakul Soroksáron – tette hozzá Jávor Benedek. A főváros brüsszeli képviseletét vezető politikus jelezte: pártja nyomon fogja kísérni a beruházás alakulását, mert meg akarják akadályozni, hogy „kínai érdekeket kiszolgálva tönkretegyék Soroksár, Gyál és Dunakeszi környezetét”.