IMF: jön az orosz államcsőd, de nem okoz világválságot

IMF: jön az orosz államcsőd, de nem okoz világválságot

Mario Draghi olasz miniszterelnök (b) üdvözli Kristalina Georgievát, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF bolgár vezérigazgatóját a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozóján Rómában 2021. október 30-án.
(MTI/EPA-ANSA/Pool/Ettore Ferrari)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelhető, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nyomán bekövetkezik az orosz államcsőd, de ez nem okozna globális pénzügyi válságot – vélekedett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Krisztalina Georgijeva. A CBS amerikai tévécsatorna műsorában elmondta, az Egyesült Államok, illetve a Nyugat által hozott büntetőintézkedések már most komoly hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra, amely még idén mély recesszióba zuhan.

A szankciók és a háború az Ukrajnával illetve Oroszországgal szomszédos országokra is negatívan hatnak, különösen azokra, amelyek erősen függnek az orosz energiaimporttól, illetve ahová tömegével érkeznek az ukrajnai menekültek.  

 

A büntetőintézkedések miatt Oroszország nem fér hozzá a forrásaihoz, így adósságait sem tudja törleszteni, ami azt jelenti, hogy az orosz államcsőd immár nem elképzelhetetlen – idézi a Reuters Georgijevát. 

A külföldi bankok oroszországi kitettsége 120 milliárd dollárra rúg, ami nem kevés, de rendszerszinten nem tekinthető relevánsnak az IMF-vezér szerint. 

Oroszországnak március 16-án két kamatszelvény után kellene rendszeres hozamot kifizetnie, amit erősen kétségesnek tartanak szakértők. Ugyanakkor 30 napos türelmi idő áll rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy a fizetésképtelenség hivatalosan csak április közepén következne be.

Korábban az orosz pénzügyminisztérium azt állította, hogy az államadósságokat teljes mértékben és időben fogja kifizetni, de a velük szemben „ellenséges tevékenységet folytató országok” lakosai számára rubelben fizethetik ki devizaadósságaikat.

Oroszország egyébként 630 milliárd dollárnyi devizatartalékot halmozott fel, de ebből 300 milliárd dollárnyi tartalék van most olyan állapotban, amelyben nem tudják felhasználni.  

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!