A január sem hozta el a fellendülést a boltokban

A január sem hozta el a fellendülést a boltokban

Az árusítótér ártájékoztató táblákkal a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Fotó: Lakatos Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2024. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6 százalékkal nőtt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,0 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4 százalékkal kisebb lett.

A Portfolio gyorselemzésében kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2023 decemberében mutatott komolyabb fellendülést hosszú idő után, akkor a boltok forgalma 1,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. Most ez az emelkedés megállt, annak ellenére, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelését már január elején megkapták az érintettek.