Nem támadhatják meg a versenytársak a 4iG bevásárlását az Antenna Hungáriában

Nem támadhatják meg a versenytársak a 4iG bevásárlását az Antenna Hungáriában

A 4iG Nyrt. a hazai informatikai és ICT piac egyik meghatározó, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja székházának cégtáblája (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány az Antenna Hungária és a 4iG összefonódását – derül ki a Magyar Közlönyből, amit a Portfolió vett észre. Eszerint a 4iG tulajdonszerzése „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás”.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy a kormányközeli 4iG informatikai társaság – amelynek elnök-vezérigazgatója Mészáros Lőrinc korábbi üzlettársa, Jászai Gellért – többségi tulajdont szerez az Antenna Hungáriában, ezzel egy állami távközlési „szuperholding” jöhet létre. Ezt a felvásárlást minősítette most rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek a kormány, így a tranzakciót nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a versenytársak sem támadhatják meg az ügyletet.

Korábban a kormány azt minősítette nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak, hogy a 4iG egy 232 milliárd forintos ügylet keretében megvásárolhassa a DIGI Távközlési Kft.-t.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő januárban levélben kérte az Európai Bizottságtól  a 4iG Nyrt. finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását. Szerintük komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.