Tíz év alatt ötödére esett vissza Oroszországban az új autók értékesítése

Tíz év alatt ötödére esett vissza Oroszországban az új autók értékesítése

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amíg a csúcsot jelentő 2012-ben hárommillió új autót értékesítettek Oroszországban, addig tavaly mindössze 626 ezer talált gazdára. De 2021-hez képest is jelentős a piac zsugorodása, hiszen egy év alatt 59 százalékkal kevesebb új autót értékesítettek 2022-ben.

Miután az orosz invázió miatt az országból kivonultak a nyugati autógyártók, helyüket a kínai és orosz márkák foglalták el, és adták az új személygépkocsi eladások több mint 70 százalékát az év utolsó hónapjában. A teljes piac több mint 60 százaléka néhány márkára korlátozódott, a Ladára (19,6 ezer darab), és kínai gyártó autóira: Chery (7,8 ezer darab), Geely (4,5 ezer darab), Haval (4,4 ezer darab). A havi értékesítési adatokból kiderült, hogy a kivonuló nyugati cégek által hagyott űrből a legnagyobb részt az ázsiai ország gyártói hasították ki. Az év első 10 hónapjában Oroszország volt a kínai autók hatodik legnagyobb exportpiaca.

Oroszországban az autóeladásokat tekintve a legjobb év 2012 volt, akkor csaknem 3 millió új autó talált vevőre. Az ország elleni nemzetközi szankciók és a gazdasági visszaesés miatt az autópiaci forgalom 2012 és 2016 között csaknem ötven százalékkal esett vissza. 2019-ben 1,759 millió, 2020-ban 1,6 milliónál is kevesebb új autót értékesítettek az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB adatai szerint.

(MTI)

Címkék: Lada, Geely, Avtostat