Több napra leáll az esztergomi Suzuki-gyár

Több napra leáll az esztergomi Suzuki-gyár

A présüzem alkatrész tárolója az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leáll a termelés egy hétre a Magyar Suzuki esztergomi gyárában január 15-21. között – tájékoztatta a cég kommunikációs vezetője az MTI-t hétfőn.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna közölte: az intézkedés oka az, hogy késik a Japánban gyártott motorok beérkezése a hazai gyártású S-Cross és Vitara modellekhez, mivel a Vörös-tenger térségében sorozatos támadások érik a kereskedelmi hajókat. A kommunikációs vezető jelezte: a hajók a jövőben alternatív útvonalon közlekednek, ezért a tervek szerint január 22-én újraindulhat a termelés a Suzuki csoport egyetlen európai üzemében.

Mint korábban hírt adtunk róla, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael az október 7-i támadás után hadműveleteket kezdett Gázában a Hamász terrorszervezet ellen. A Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna azért fontos, mert így a kereskedelmi hajóknak nem kell megkerülnie Afrikát, ezzel időt és pénzt takarítanak meg. A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul a brit és az amerikai fegyveres erők múlt pénteken számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légi csapásokat Jemenben. A húszik közleményei szerint azonban hatástalanok az amerikai-brit légicsapások és kemény válaszcsapásokat helyeztek kilátásba Amerikával és szövetségeseikkel szemben.