Digitália

Digitália

Okostelefon (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt szeretné a kormány, hogy 2026-ra mindenki digitális állampolgár legyen. A Rogán Antal vezette ügynökség ezt már tavaly decemberben egyértelművé tette. Az elmúlt időszakban közben mégis igyekeznek kiemelni: a rohamtempóban bevezetendő rendszerben nem lesz muszáj részt venni, és az ember törölheti is a profilját. Miközben nyilvánvaló, hogy a célként megnevezett bürokráciacsökkentés azt hozza magával, hogy néhány éven belül egyébként is a digitális ügyintézés lenne (lesz) a magától értetődő. Már három év múlva? Érdemes ezen elgondolkodni.

Dömötör Csaba idén novemberben, a jogszabály parlamenti vitáján beszélt arról: a 16-74 év közöttiek 84 százalékának van okostelefonja és internetelőfizetése, a 18-30 év közöttieknél pedig ez az arány szinte száz százalékos. Még ha el is fogadjuk a fenti adatokat: a 84 melletti 16 százalék amolyan nyugodtan félresöpörhető réteg? Ha nem vesznek addig a mélyszegénységben élők és az idősek hasonló okoseszközt, akkor nem igazolhatják magukat rendőr előtt? Úgy tűnik, erre is tudnának – egy szintén problémás – megoldást: Rogán szerint az idősek helyett vagy mellett is lehetne ügyeket intézni a megfelelő engedélyekkel. Tényleg ennyire sürgető a dolog, hogy még magyar állampolgárok másoknak való kitettségét is súlyosbítanák?

Egy másik cikkünkben Jámbor András fejti ki: napi tapasztalata közmeghallgatásoknál és végrehajtásoknál, mennyire nem alapvető a digitális tudatosság. Miközben épp ez a készség indokolhatja, hogy valaki ne kívánja egy mobilalkalmazáson keresztül intézni minden ügyét, tárolni az adatait. Elhangzott nem egyszer, hogy az állam minden korábbinál többet tudhatna rólunk, és hogy az egyes intézmények visszaélhetnek adatainkkal.

Mégsem igazán látszik, hogy  a megfigyelőállam kiépítésének fenyegetése megrendítené a társadalmat. Jelentős tömegek valószínűleg nem is hallottak a jogszabály elfogadásáról. Ennyire mindegy lenne? A járványintézkedések kapcsán is riasztó volt látni, mennyire sokan hajlanak elfogadni, hogy az állam a telefonjukon keresztül kövesse a mozgásukat. Olaszország drónokkal ellenőrizte állampolgárait, Szlovákia egészségügyi hatósága pedig még a mobiltelefonok helymeghatározási adatait is felhasználhatta. Vajon tényleg nem zavarna minket, ha az egyes államok tovább haladnának előre egy Black Mirror-szerű disztópia kiépítésében?