Masniba csomagolt semmi, éhbéren vett győzelem

Masniba csomagolt semmi, éhbéren vett győzelem

Közmunkások Magyarországon (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan hulljon az ölünkbe minden, ha egy kicsit emelünk a semmin? Ez jutott az eszembe, amikor Orbán Viktor kiírta a Facebookra, hogy 100 ezer forintra emelik a közmunkások bérét. (Hogy nettó, vagy bruttó összegről van szó, azt persze nem közölte a felcsúti lájkvadász.) Eddig ez a juttatás 54 ezer forint volt, ami nyilvánvalóan nem elég semmire, egy nagy nulla. Ahogy sokszor a közmunkában értékteremtésnek hazudják a semmi összesöprését, úgy az ezért kapott juttatás kapcsán is pont így maszatolják túlélésnek a nyomorgást. De mégis: komplett térségek, járások tanulták meg az elmúlt tizenegy évben, hogy hogyan kell kihozni egy hónapot ennyi pénzből. Ezeken a vidékeken sokadikán már üres vakaró a betevő, kólás üveg, talált cipő, esetleg lopott fa a fűtőanyag, és itt mondják a gyerekek a „mi leszel ha nagy leszel” kérdésre azt, hogy közmunkás.

Ezek ma a Fidesz (és a KDNP) által uralt, gyakorlatilag bevehetetlen falvak. Ennek oka sok minden mellett pedig az, hogy a 2008-as gazdasági világválság idején még rosszabb világ volt ezeken a kistelepüléseken. Ha még messzebb megyünk vissza az időben, mondjuk a rendszerváltás idejére,  egyenesen azt látjuk, hogy a mostani Fidesz-falvakban élő embereknek akkoriban szó szerint összedőlt az akkori világa.

Ehhez képest az, hogy ma már nem halnak éhen, egy csereháti, ormánsági, dél-hevesi faluból nézve előrelépésnek számít. Ez az, amit még mindig nem ért meg az ellenzék, és ez az, amit több mint egy évtized alatt elért a NER. Hogy ennyi pénzből akkor se lehet rendesen megélni, ha esetleg ezt a százezret nettóban kapják meg a közmunkások? Ha bruttó összegre gondolt a kormányfő, akkor ez 65 ezres nettót jelent majd, de hát ez sokadrangú kérdés a Karmelitában. Ott most alighanem azon agyalnak, hogy ötszáz médiumuk közül melyikben jelenjen meg először, hogy Márki-Zay Péter győzelme esetén ezt a még meg nem valósított, de már így is nagyszerű eredményt is elvenné a baloldal.

Ha pedig majd ismét nyernek tavasszal a mostani kormánypártok ennek a választási csodafegyvernek – is – köszönhetően, akkor is törheti majd a fejét az újrázó kabinet kommunikációs stábja. Mégpedig azon, hogy a Rogán-média mégis kinek varrja majd a nyakába, hogy egyre kevesebb embert tudnak majd felvenni a közfoglalkoztatásba?

De hát a politika törvényei szerint addigra már úgyis az ölükbe hull minden. A Fidesz-falvakban pedig ottmaradnak majd a sokadikák és velük az emelt semmik.