A „magyar modellt” másolja a Trump-közeli médiaóriás?

A „magyar modellt” másolja a Trump-közeli médiaóriás?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai médiahatóság vezetőjének bábáskodása mellett épül az ellenoldal szerint Trumphoz húzó, központosított, lassan az ország háztartásainak háromnegyedét elérő tévékonglomerátum, a Sinclair.

Egy kisebb elemzés jelent meg a Motherboardon arról, hogy a többek között a médiahatóság szerepét is betöltő Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) Donald Trump elnök által még 2017 januárjában kinevezett vezetője, Ajit Pai hogyan egyengeti az útját egy olyan televíziós konglomerátumnak, amely lassan eléri az amerikai háztartások 72 százalékát hírfolyamaival. A Trumppal egyébként nem túl szívélyes viszonyt ápoló Vice magazin aloldala azt vette végig, hogy az elmúlt időszakban az FCC szisztematikusan, a jogszabályi kereteket is kedvezően alakítva ágyazott meg annak, hogy a marylandi Sinclair Broadcast Group négymilliárd dollárért felvásárolja és egyesüljön a chicagói Tribune Media vállalattal. S mindez úgy zajlik, hogy Pai ellen vizsgálat folyik korrupció miatt, amiért a fúziónak kedvezve alakítja a jogkörnyezetet.

A két médiaóriás egyesülését a fúzió kritikusai azért tartják promblematikusnak, mert ezzel egy kézbe kerülnek a hírcsatornák, és az FCC szabályozásmódosításaival a nagy médiacégek ledarálhatják, felvásárolhatják a kisebb, helyi tévéket, sajtótermékeket – miközben minden csatornán szóról szóra ugyanúgy nyomják a propagandát. Eddig egyébként a kis, lokális adókat többek között azzal védték meg a bekebelezéstől, hogy megszabták, egy-egy médiatulajdonos hány sajtócéget birtokolhat. A Sinclair és nem csak ők, hanem a többi nagyobb óriás is azért lobbizott, hogy töröljék el ezt a korlátozást. Az amerikai gazdasági hírügynökség, a Bloomberg saját forrásaira hivatkozva úgy tudja, július 12-én erről szavaznak majd az FCC-tagok, s ha első körben nem is törlik el teljesen, szinte biztosra veszik, hogy minimum enyhítenek rajta. Így jöhet össze a már két éve belebegtetett, és bő egy éve hivatalosan is bejelentett Sinclair–Tribune fúzió, amivel – állítja az ellenoldal – Trumpék szája íze szerint értelmezhetik majd sok helyi adóban is a híreket – miközben minden egyes csatorna egy kézben összpontosul.

Hogy a központi hírgyár tényleg mennyire olajozottan működik, azt a Deadspin egy videóval illusztrálta – és tényleg elég meghökkentő nézni, amint hírcsatornák bemondói tucatszámra szóról-szóra ugyanazt az „üzenetet” sulykolják.

Sinclair's Soldiers in Trump's War on Media

Anchors at Sinclair-owned local news station parrot a script pushing Trump talking points and "the troubling trend of irresponsible, one sided news stories plaguing our country."

A gyakorlat számunkra sem lehet ismeretlen, hiszen többek között az ingyenes MTI-vel lassan mindenhol ugyanazok a hírek köszönnek vissza, legyen szó rádiókról, hírportálokról, Mészáros terjeszkedése óta pedig nem egyszer futhattunk már bele olyasmibe, amikor az egy kézben összpontosuló sajtótermékek címre, szóra, fotóra ugyanazzal a címlappal jelentek meg.