HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A „magyar mod...

A „magyar modellt” másolja a Trump-közeli médiaóriás?

HIRDETÉS

Az amerikai médiahatóság vezetőjének bábáskodása mellett épül az ellenoldal szerint Trumphoz húzó, központosított, lassan az ország háztartásainak háromnegyedét elérő tévékonglomerátum, a Sinclair.

HIRDETÉS

Egy kisebb elemzés jelent meg a Motherboardon arról, hogy a többek között a médiahatóság szerepét is betöltő Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) Donald Trump elnök által még 2017 januárjában kinevezett vezetője, Ajit Pai hogyan egyengeti az útját egy olyan televíziós konglomerátumnak, amely lassan eléri az amerikai háztartások 72 százalékát hírfolyamaival. A Trumppal egyébként nem túl szívélyes viszonyt ápoló Vice magazin aloldala azt vette végig, hogy az elmúlt időszakban az FCC szisztematikusan, a jogszabályi kereteket is kedvezően alakítva ágyazott meg annak, hogy a marylandi Sinclair Broadcast Group négymilliárd dollárért felvásárolja és egyesüljön a chicagói Tribune Media vállalattal. S mindez úgy zajlik, hogy Pai ellen vizsgálat folyik korrupció miatt, amiért a fúziónak kedvezve alakítja a jogkörnyezetet.

A két médiaóriás egyesülését a fúzió kritikusai azért tartják promblematikusnak, mert ezzel egy kézbe kerülnek a hírcsatornák, és az FCC szabályozásmódosításaival a nagy médiacégek ledarálhatják, felvásárolhatják a kisebb, helyi tévéket, sajtótermékeket – miközben minden csatornán szóról szóra ugyanúgy nyomják a propagandát. Eddig egyébként a kis, lokális adókat többek között azzal védték meg a bekebelezéstől, hogy megszabták, egy-egy médiatulajdonos hány sajtócéget birtokolhat. A Sinclair és nem csak ők, hanem a többi nagyobb óriás is azért lobbizott, hogy töröljék el ezt a korlátozást. Az amerikai gazdasági hírügynökség, a Bloomberg saját forrásaira hivatkozva úgy tudja, július 12-én erről szavaznak majd az FCC-tagok, s ha első körben nem is törlik el teljesen, szinte biztosra veszik, hogy minimum enyhítenek rajta. Így jöhet össze a már két éve belebegtetett, és bő egy éve hivatalosan is bejelentett Sinclair–Tribune fúzió, amivel – állítja az ellenoldal – Trumpék szája íze szerint értelmezhetik majd sok helyi adóban is a híreket – miközben minden egyes csatorna egy kézben összpontosul.

Hogy a központi hírgyár tényleg mennyire olajozottan működik, azt a Deadspin egy videóval illusztrálta – és tényleg elég meghökkentő nézni, amint hírcsatornák bemondói tucatszámra szóról-szóra ugyanazt az „üzenetet” sulykolják.

Sinclair’s Soldiers in Trump’s War on Media

Anchors at Sinclair-owned local news station parrot a script pushing Trump talking points and “the troubling trend of irresponsible, one sided news stories plaguing our country.”

HIRDETÉS

A gyakorlat számunkra sem lehet ismeretlen, hiszen többek között az ingyenes MTI-vel lassan mindenhol ugyanazok a hírek köszönnek vissza, legyen szó rádiókról, hírportálokról, Mészáros terjeszkedése óta pedig nem egyszer futhattunk már bele olyasmibe, amikor az egy kézben összpontosuló sajtótermékek címre, szóra, fotóra ugyanazzal a címlappal jelentek meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,156lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép