HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Úgy álltál o...

„Úgy álltál ott, mint egy tál főtt tészta” – össztűz zúdul Trumpra

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Saját pártján belül is kiborította a bilit az amerikai elnök, miután közölte, nem lát okot arra, hogy az oroszok miért nyúltak volna bele a 2016-os választásokba.

HIRDETÉS

Nem teszi zsebre, amit ezért otthon kap. Nagyjából így összegezhetjük a július 16-i amerikai–orosz elnöki csúcs utáni amerikai reakciókat, amelyek egy újságírói kérdést követő reakciója miatt zúdulnak most Donald Trumpra.

Ahogy azt a minap lapunk is feldolgozta, a szenátus demokrata és republikánus tagokból álló hírszerzési vegyesbizottsága két héttel a Trump–Putyin-találkozó előtt kiadott egy hétoldalas jelentést, amelyben – ugyan konkrét, kézzel fogható bizonyíték nélkül – többek között arra jutottak, Putyinnak személyesen is köze lehetett ahhoz a befolyásolási kampányhoz, amellyel az oroszok belenyúltak a 2016-os amerikai választási kampányba Trump oldalán, demokrata kihívóját, Hillary Clintont ellehetetlenítve. Néhány napja pedig a washingtoni igazságügy-minisztérium tizenkét orosz katonai hírszerzőt gyanúsított meg azzal, hogy feltörték a demokraták informatikai rendszereit, érzékeny adatokat elhappolva, így belenyúlva a választás menetébe.

Továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Putyin saját kezűleg…

Nagy újdonságok nincsenek a friss jelentésben.

HIRDETÉS

A Trump megválasztása óta tartó vitában az amerikai elnök többször visszautasította a nyílt orosz beavatkozást, s többször olybá tűnt, hogy az elnök és a saját hírszerző közössége emiatt élesen egymásnak feszült.

Ezúttal a megbeszélések után Helsinkiben kérdezték meg Trumpot, hogy akkor ő most a saját hírszerzésének vagy Putyinnak hisz inkább ez ügyben, amelyre így reagált: „Putyin elnök azt mondta, Oroszország nem tett ilyet. Nem látok okot arra, hogy miért ne higgyek neki.” S ugyan a sajtótájékoztató után kiadott Twitter-bejegyzésében leszögezte, óriási bizalma van saját hírszerzői közösségébe, ez az éles kritikáktól nem mentette meg.

Donald J. Trump on Twitter

As I said today and many times before, “I have GREAT confidence in MY intelligence people.” However, I also recognize that in order to build a brighter future, we cannot exclusively focus on the past – as the world’s two largest nuclear powers, we must get along! #HELSINKI2018

– Nem csak ez a megjegyzése volt bárgyú, hanem, hogy teljes mértékben Putyin zsebéből csipeget. Republikánus hazafiak: Hol vagytok??? – így összegezte a két elnök találkozóját a CIA egykori igazgatója. John Brennan csípős megjegyzésénél azonban sokkal komolyabb az, amit saját oldalának politikusaitól kapott. Az amerikai kongresszus republikánus elnöke, az egykor még alelnökként is induló Paul Ryan keményen közölte, „Trumpnak végre látnia kellene, Oroszország nem a szövetségesünk.” Ryan szerint nem lehet morális egyenlőségjelet tenni az Egyesült Államok és Oroszország közé, mert (az oroszok) ellenségesek (Amerika) legfontosabb értékeivel és eszményeivel szemben. A házelnök azt is hozzátette: „nincs kétség afelől, hogy Moszkva belenyúlt a 2016-os amerikai elnökválasztásba.”

Több republikánus politikus is úgy látja, elnök még nem hunyászkodott meg egy zsarnok előtt úgy, mint Trump Helsinkiben. John McCain, az amerikai szenátus fegyveres erők bizottságának veterán kulcsfigurája egyszerűen szégyenletesnek nevezte Trump teljesítményét. Külön kellemetlen, hogy az elnök egyik legnagyobb támogatójának számító Newt Gingrich is az „elnöksége legkomolyabb hibájaként” jellemezte Trump finnországi fellépését, amit az elnöknek ki kell javítania.

Newt Gingrich on Twitter

President Trump must clarify his statements in Helsinki on our intelligence system and Putin. It is the most serious mistake of his presidency and must be corrected–immediately.

HIRDETÉS

Mint az alsóház egykori republikánus elnöke kifejtette, Trumpnak otthon mindenképpen tisztáznia kell a Putyinról és az amerikai hírszerzésről Helsinkiben tett kijelentéseit.

„Hűvös” csúcs Helsinkiben

Pesszimista várakozások előzik meg Donald Trump és Vlagyimir Putyin első teljes értékűnek nevezhető csúcstalálkozóját. Ha áttörésre nem is lehet számítani, a jelenlegi bizalmatlanságtól övezett fagyos nemzetközi helyzetben maga a július 16-án Helsinkiben sorra kerülő tárgyalások ténye is eleve eredményként értékelhető Az orosz-amerikai kapcsolatok a Szovjetunió felbomlása óta soha nem voltak olyan rosszak, mint most.

Arnold Schwarzenegger egykori kaliforniai kormányzó se hagyta szó nélkül a Trump-Putyin találkozót. Rövid videójában kissé szánakozva úgy jellemezte az elnök viselkedését: „Úgy álltál ott, mint egy tál főtt tészta, mint egy rajongó kis srác. Már csak az hiányzott, hogy aláírást vagy egy közös fotót, vagy valami ilyesmit kérjél tőle!” A nagy sóhajok közepette pedig nem mulasztotta el emlékeztetni Ronald Reagan keménységére, amikor ott állt a berlini falnál, és azt üzente: „Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!” – Hova lettek a kemény szavak – kérdezte Schwarzenegger, aki Trumpot sokat hangoztatott „Amerika mindenek előtt” szlogenjére emlékeztette a videója címében.

Arnold on Twitter

President @realDonaldTrump, remember, America first. https://t.co/JDEm2rR50G

Mike Pence alelnök közben védelmébe vette a főnökét.

ABC News Politics on Twitter

Vice Pres. Pence praises the Trump-Putin summit: “Disagreements between our countries were discussed at length, but what the world saw, what the American people saw, is that Pres. Donald Trump will always put the prosperity and security of America first.” https://t.co/XgDyYJmHcw https://t.co/upfPij9vBD

Pence szerint ez a találkozó csak a kezdete egy konstruktívabb diplomáciai korszaknak a két ország között, amely ellensúlyozni kívánja a korábbi időszakra jellemző hűvösebb kapcsolatoknak. Helsinkiben egyébként Trump is a korábbi amerikai elnöki adminisztrációkat hibáztatta a rossz kapcsolatokért.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,789lájkolóTetszik
2,966követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Sokat mesélnek a háborúról a horvátországi folyók

Megrázó dokumentumfilmmel próbálja meg begyógyítani a délszláv háború sebeit Goran Dević. Az alkotás a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában szerepel.