Juncker kirúgná Orbánt a Néppártból

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen az Európai Néppárt tanácskozásának résztvevõi az EU csúcstalálkozója elõtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én. Balról a második Orbán Viktor miniszterelnök, jobbról a második Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetõje (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs) A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen az Európai Néppárt tanácskozásának résztvevõi az EU csúcstalálkozója elõtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én. Balról a második Orbán Viktor miniszterelnök, jobbról a második Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetõje (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Nincs helye többé az Európai Néppártban a Fidesznek – erről beszélt a Le Monde-nak adott pénteki interjúban Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke bár személyesen tiszteli a magyar kormányfőt, de sok összeférhetetlenséget lát Orbán Viktor és a kereszténydemokrata értékek között. Elmondása szerint mindezt megmondta a Néppárt szeptember 20-ai, salzburgi csúcstalálkozóján is. Viszont azért egy kis kibúvót is adott: szerinte a Fidesz maradhat még, ha a miniszterelnök szavatolni tudja, hogy tiszteletben tartja a Néppárt alapértékeit és a választási programját.

Hirdetés

Juncker úgy véli, nem elfogadhatóak azok a menekültellenes kijelentések, illetve az iszlám invázióról szóló állítások, amelyek a magyar kormány részéről is megfogalmazódtak. A bizottsági elnök felidézte azt is, hogy bár Orbánék folyamatosan kvótákról beszélnek, de a kérdést az uniós belügyminiszterek már 2015 szeptemberében megvitatták. Juncker úgy látja, hogy a visegrádi országok részéről hiányzik a szükséges szolidaritás, és szerinte problémás, hogy még a kísérő nélküli gyerekekre is nemet mondanak. Juncker egyetért abban Emmanuel Macronnal, hogy küzdeni kell a populizmus és meggondolatlan nacionalizmus ellen, az európai parlamenti választásokat pedig nem lehet leegyszerűsíteni a menekültválság problémájára.

Az elárult ország – Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

A Le Soir közben arról írt, hogy Orbán további feszültséget kelthet a görög Arany Hajnalnak küldött köszönőlevelével. A miniszterelnök ugyanis a neonáci párt képviselőinek is levélben hálálkodott a lap szerint azért, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

A Politico pedig Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel közölt interjút. A politikus úgy vélte, jelentős részt Orbán Viktoron múlik, hogy elkerülhető-e a pártszakadás. „A Fidesz meg kell értse, hogy lépnie kell” – vélte Weber.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.