Erdogan: Szaúdi csapat tervelte ki az újságíró meggyilkolását

Egy szaúdi csapat előre eltervelte Dzsamál Hasogdzsi „barbár” lemészárlását – erről beszélt kedden a török parlamentben Recep Tayyip Erdogan. A vezető szerint a legmagasabbtól a legalacsonyabb szintig mindent át fognak világítani, a tettesek pedig megkapják azt a büntetést, amit megérdemelnek.

Hirdetés

Erdogan feltette a kérdést, hogy lehet, hogy az újságíró holttestére még mindig nem bukkantak rá. Szerinte a szaúdi hatóságoknak fel kell fedniük azok személyazonosságát, akik a merényletet eltervezték, függetlenül attól, milyen rendfokozatban is vannak. A török elnök hozzátette, e tekintetben bizonyos Salman király jóhiszeműségében. Nem említette ugyanakkor az ő fiát, Mohammed bin Salman koronaherceget, aki Szaúd-Arábia de facto vezetője, és akit az amerikai hatóságok a merénylet megrendelésével gyanúsítanak. Erdogan ugyanakkor kifejtette, hogy a diplomáciai mentességet nem lehet pajzsként használni azért, hogy a felelőst megóvják az elszámoltatástól.

A koronaherceg egyik legfőbb kritikusának, a Washington Postnak is író Dzsamál Hasogdzsinak azután veszett nyoma, hogy október 2-án Isztambulban belépett a szaúdi konzulátusra. A férfi dokumentumokat igyekezett beszerezni a közelgő esküvőjéhez.

Rijád eredetileg tagadta, hogy az újságírót az épületen belül gyilkolták meg, szombaton azonban már nem tiltakozott ez ellen, és azt állította, hogy Hasogdzsi ökölharcban vesztette életét. A török hatóságok viszont biztosak benne, hogy a férfit egy speciális csapat kínozta meg a konzulátus épületében, majd a megcsonkított testet egy erdőben ásták el. Erdogan szerint ezután egy dublőrt használtak, aki elhagyta a konzulátust, hogy ezzel leplezzék a gyilkosságot. Rijád legutoljára azt állította, hogy egy rosszul elsült kiadatási eljárásról volt szó, és Hasogdzsi megfulladt ennek során.

A Reuters hétfőn számolt be róla, hogy Bin Salman befolyásos tanácsadója, Saud al-Qahtani Skype-on keresztül kapcsolatban lehetett a helyszínnel, ahol Hasogdzsit tartották fogva. Ő pedig azt az utasítást adhatta az újságírót őrző csapatnak, hogy „hozzátok elém a kutya fejét.”

Hirdetés

A szaúdi hatóságok eddig egyébként 18 embert letartóztattak már a halálesettel összefüggésben, egy a vezető biztonsági tisztségviselőt és a koronaherceg tanácsadóját, Qahtanit pedig kirúgták az állásából. A törökök kijelentették, a 18 emberből 15-öt ők is azonosítottak már a gyilkossági különítmény tagjaiként. A Szaúd-Arábiával szembeni feszültséget fokozta, hogy először tagadni próbálták a gyilkosságot. Emiatt számos az országban végrehajtani kívánt külföldi beruházástól elálltak, és az is fenyegető közelségbe került, hogy az Egyesült Államok átgondolja a kapcsolatát az állammal. A Trump-adminisztráció ugyanis eddig baráti viszonyt ápolt Bin Salman koronaherceggel. Amerikai szakértők szerint egyébként nem valószínű, hogy Trumpék ki tudnak hátrálni a szaúdi vezető mögül.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.