HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor ajánlhatott menedéket az elítélt macedón exminiszterelnöknek

HIRDETÉS

Budapesten rejtőzködik, és Magyarországon is kér menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök. Mindezt a Facebook-oldalán jelentette be Nikola Gruevszki, megjegyezve, hogy az utóbbi napokban halálos fenyegetéseket kapott, és félti az életét.

HIRDETÉS

Gruevszki ellen elfogatóparancsot adtak ki, miután nem jelent meg a börtönnél, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. November 8-áig kellett volna jelentkeznie a Szkopje melletti fegyházban, de a jelek szerint ezt a jövőben sem óhajtja megtenni. Miután a volt kormányfő eddig jó kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral, akivel Arthur Finkelstein a közös tanácsadójuk is volt, minden esélye meg is van a menedékjogra. Orbán még tavaly ősszel is arról beszélt, hogy Gruevszkinek szintén a nemzet az első, és ő is elutasítja a migránsok befogadását. Egyébként a Stop Soros jelmondat is Gruevszkitől származott.

Magyarország a 2015-ös menekültválság után felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, így elméletben Gruevszkinek nem lenne könnyű elérnie, hogy ne adják ki. A gyakorlat persze más.

Szerbián keresztül érkezhetett Gruevszki

A macedón belügyminisztérium megkeresésére a magyar belügyi tárca megerősítette, hogy Gruevszki Magyarországon és menedékjogot kért – tudta meg a Deutsche Welle macedón kiadása. A megerősítés nyomán nemzetközi letartóztatási parancsot adhatnak ki a bukott macedón miniszterelnök ellen.

A portál szerint Gruevszki november 9-én illegálisan léphette át a macedón határt, és előre megszervezetten, Szerbián keresztül juthatott Magyarországra. A macedón kormányzat határozottan tagadja, hogy politikai alku nyomán hagyták futni a több ügyben hivatali visszaéléssel vádolt volt miniszterelnököt, és közölték: mindent megtesznek azért, hogy letöltse börtönbüntetését hazájában. Ennek érdekében minden európai intézményt értesítenek a történtekről – írja a 24.hu.

HIRDETÉS

Útlevél nélkül, Orbán segítségével

Gruevszki szökését a macedón kormány úgy tekinti, mint az állam és annak polgárai ellen elkövetett bűncselekményeinek beismerését. A Deutsche Welle azt is írja, hogy Gruevszkinek tavaly július óta nincs macedón útlevele, egy választási csalás gyanúja miatt folyó eljárásban vette el tőle a bíróság. Magyarországra repülővel, vagy a hatóságok tudomásával határátkelőn keresztül léphetett be.

A DW felidézi, hogy Orbán és Gruevszki tavaly szeptemberben találkozott. A portál információi szerint ekkor a magyar miniszterelnök ígéretet tett Gruevszkinek, hogy Magyarország menedéket ad neki, ha hazájában börtönbüntetéssel fenyegetik, sőt, még segítőket is kijelölhetett. A portál forrásai szerint egyébként Orbán Viktornak nem származna közvetlen előnye Gruevszki bújtatásából, azért tenné ezt, hogy segítsen egy bajban lévő barátnak, és mert szavatartó ember.

A tranzitzónában kellene várakoznia

Ha Gruevszkinek valóban nincs érvényes úti okmánya, a drákói hazai szabályok szerint a tranzitzónában kellene megvárnia a menedékjogi eljárás lefolytatását – írja blogján a Magyar Helsinki Bizottság. A hatóságnak azonban nem feltétlenül kell a rendes menedékjogi eljárást lefolytatni, a belügyminiszternek is jogában áll megállapítani a védelmet. Ám Pintér Sándor sem teheti meg, hogy jogszabályellenesen döntsön. Az Alaptörvény rendelkezik arról, hogy nem jogosult Magyarországon menedékjogra az, aki olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve, de az eljárásban megállapíthatják, hogy Szerbia mégsem biztonságos Gruevszki számára – írja a Helsinki Bizottság.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Bloomberg kérdésére nem mondta meg, tényleg nálunk van-e a volt macedón kormányfő. Úgy fogalmazott: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja ezt, folyamatban lévő menekültügyi eljárásról nem áll módjában nyilatkozni. Pedig a macedón rendőrség már megerősítette, Ana Petroseva macedón újságíró írta meg a Twitteren.

A korábbi macedón miniszterelnököt azután ítélték börtönre, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert egy 600 ezer eurós Mercedes beszerzésére. Az autót Gruevszki privát használatra kérte. Jankuloszkát egyébként ugyancsak elítélték, ő hat évig maradhat börtönben. Az ügy 2015-ben pattant ki, amikor Zoran Zaev későbbi miniszterelnök a nyilvánosság elé tárta Gruevszki amúgy törvénytelenül lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,108lájkolóTetszik
2,846követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Londonban három héten át dobálják a nyilakat a PDC világbajnokságán. A győztes majdnem 200 millió forinttal és egy kínzó hátfájással lesz gazdagabb.