HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Igazságszérum...

Igazságszérum bevetését fontolgatták az elfogott terroristákon a CIA orvosai

HIRDETÉS

Igazságszérum bevetését fontolgatták a terrorizmussal gyanúsított fogvatartottakon a CIA-nak dolgozó orvosok – derült ki az amerikai polgárjogi szövetség, az ACLU által most kiperelt dokumentumokból.

HIRDETÉS

A különböző drogok bevetése a terrorizmus elleni háborúban „megér egy próbát” – írta a brit baloldali The Guardian által is idézett most nyilvánosságra került jelentések egyikében egy vezető orvos. A javaslatot végül elvetették, mivel az ügynökség terrorelhárítási központja úgy döntött, hivatalosan nem kérvényezik az eljárás engedélyezését, az akkor még a Bush-adminisztráció által irányított igazságügyi minisztériumtól.

Az amerikai szaktárca korábban jóváhagyott különböző kínzási módszereket, többek között kis ládákba való elzárást, valamint a vízbefojtásos módszerként is ismert (waterboarding) vallatási eljárást is, melynek során a lekötözött fogvatartott arcára egy szövetdarabot terítenek, majd vizet öntenek rá, ezzel a fulladáshoz hasonló érzést idézve elő.

Az orvosok nyakig benne voltak

A jelentésből az is kiderült, hogy a CIA orvosi személyzete tevékenyen részt vett számos kihallgatáson 2002 és 2007 között. Így kulcsszerepet játszottak, a szeptember 11-i terrortámadást követő vallatások során is.

Az ikertornyok elleni támadást kitervelő, Kálid Sejk Mohamed al-Kaida vezetővel szemben 140 alkalommal használták ezt a fullasztást. A dokumentumok alapján, e módszer előtt az amerikai légierő kiképzőiskolájának pszichológiai szolgálatát vezető Jerald Ogrisseg jelentése nyitotta meg az utat. Az őrnagy szerint ugyanis, ha nem alkalmaznák, az 50 százalékkal rontaná a kihallgatások hatékonyságát és az alanyok együttműködési hajlandóságát, mivel a fogvatartottak gyorsan rájönnének, hogy tényleges fizikai veszélynek nincsenek kitéve. A módszer során az alanyok bármikor megállíthatják a folyamatot, amennyiben hajlandóak együttműködni a hatóságokkal.

HIRDETÉS

Migránskaraván a 22-es csapdájában – Magyar Hang

Így menetel a „Soros-expressz” Amerika felé – harsogja a magyar közmédia is bármiféle kontextusba helyezés nélkül. De pontosan miről is van szó? A közép-amerikai migránskaraván és annak háttere

Egy másik al-Kaida vezetővel, a 2002 márciusában elfogott, szaúdi születésű palesztin Abu Zubajdával szemben alkalmazták először ezeket a módszereket. Az első pár nap során úgy tűnt, hogy az erőszakos technikák gyorsan megtörik az elfogott terroristát, azonban ez nem következett be. A központ utasítást adott a vallatások folytatására, azonban ezzel párhuzamosan megindult a párbeszéd az igazságszérum bevetéséről. A választás végül egy Versed-ként is ismert benzodiazepin nevű szerre esett.

Tényleges bevetésére végül nem került sor, mivel nemzetközi egyezmények tiltják a tudatmódosító szerek felhasználását vallatás során. A CIA ügyvédei szerint ugyan az igazságszérum jogi besorolása kérdéses, azonban nem akarak újabb konfliktust kelteni az igazságügyi minisztériummal. Egy jelentésben kitérnek arra is, hogy a különböző szerek hatása alatt tett vallomások könnyedén támadhatóak, így végül az ötlet elvetése komoly gondoktól kímélte meg a CIA orvosait.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,577lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Zsóri Dániel kapta a Puskás Ferenc-díjat

Zsóri Dániel, a Debreceni VSC focistája élete első felnőtt mérkőzésén szerezte a díjnyertes gólt. Lionel Messi lövését előzte meg az FTC elleni ollózása.

Nem gyom, gyógy