HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Visszatalál-e...

Visszatalál-e a gyökereihez az Európai Néppárt?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Spitzenkandidat már van, de hogy lesz ebből megújulás? Manfred Weber pajzsra emelésével ugyanis az Európai Néppárt (EPP) inkább a megkopott status quo fenntartására voksolt. Jövő májusban ugyan ezzel nyerni még lehet, de az Európai Uniót megújítani már aligha. Visszatér-e a Néppárt a néphez és a konzervatív, kereszténydemokrata eszmékhez, vagy a merkeli úton haladva még liberálisabbá válik, és ezzel a populista demagógok karjaiba löki hagyományos szavazóinak a jelentős részét?

HIRDETÉS

Nagyon szeretné megakadályozni az Európai Néppárt jobbra tolódását az európai fősodor. A pártcsalád helsinki kongresszusa után a vezető lapok úgy teszik fel a kérdést, hogy az EPP csak akkor őrizheti meg hitelességét, ha szakít az alapértékeket és a jogállamot semmibe vevő Orbán Viktorral. Ezzel párhuzamosan azt sugallják, hogy a következő Európai Parlamentben a jobbközép pártcsalád csak úgy tarthatja meg irányító szerepét, ha összeáll a liberálisokkal vagy a szociáldemokratákkal. Közben arról mindenki hallgat, hogy a mind liberálisabb hangot megütő európai konzervatív pártok egyre inkább szembemennek saját táborukkal is. Európában ugyanis mindenekelőtt a biztonságot és a migrációt érintő kérdésekben az Orbán, Salvini, Le Pen vagy a német AfD által képviselt nézetek mögé sorakoznak fel egyre nagyobb számban a jobboldali szavazók.

Azoknak az elemzőknek és újságíróknak, akik néppárti vezetőket faggatva Orbán Viktor és a jogállamiság viszonyát feszegetik tudniuk kell, hogy az EPP-nek nem Orbán és Macron között szükséges választania, hanem saját útját kell megtalálnia. S akik előbbi módon közelítenek a kérdéshez, azok a politikai korrektség jegyében, az európai értékek mögé bújva, de valójában csak a jelenlegi pályán akarják tartani az EPP-t. Ez, nem pedig a demokrácia magyarországi állapota érdekli őket. Szomorú, de az Európai Parlamentben Magyarországról folyt vita is elsősorban az európai útkeresés jegyében értelmezhető.

Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés – Magyar Hang

A szavazás tétje nemcsak Orbán Viktor megítélése, hanem az EPP jövője is volt.

HIRDETÉS

Közben az Európai Néppárt gyengül, vezetése egyre kevésbé érzi a társadalmak hangulatát, az új kihívásokra pedig mind tétovább és hiteltelenebb válaszokat ad. Ha ez így folytatódik, akkor a baloldalt követve az európai jobbközép is könnyen a lejtőre kerülhet, és elveszítheti gyengülő, ám ma még meglevő befolyását. Ennek örülne igazán a most a leghangosabban Orbánnal, Salvinivel, a populista és nacionalista veszéllyel riogató nyugati média. Pontosabban annak, ha a jobbközép a liberális eszmék felé tolódva, így arcát végképp elveszítve, de azért fennmaradna. Ezért hallgatja el, hogy némi jobbra tolódással az európai konzervatívok lényegében visszatérnének a Helmut Kohl fémjelezte kereszténydemokráciához. Szó sincs tehát arról, hogy mindez a tekintélyelvűség és a rossz értelemben vett populizmus felé vinné a jobbközép pártokat. Sőt! Visszatalálva választóikhoz éppen ezzel a korrekcióval tudnák kifogni a szelet a valóban megerősödött euroszkeptikus populisták vitorlájából.

Helsinkiben az Európai Néppárt, ha tétován is, de meghagyta a lehetőségét annak, hogy visszataláljon a kereszténydemokrata gyökerekhez. Az európai kulcskérdésekben a liberális utat követő finn Alex Stubb helyett ugyanis egy bajor konzervatív politikust, Manfred Webert jelölné az Európai Bizottság élére. Akivel a legnagyobb baj az, hogy nem igazán karizmatikus és ez a poszt könnyen felfalhatja. Ahogy a Politico elemzése ennek kapcsán fogalmaz, ha túl akarják élni a jövő májusi választást, akkor az európai konzervatívoknak vezetőre és nem bürokrata apparatcsikra van szükségük. Ezenkívül abba kell hagyniuk az eddigi gittrágást, s el kell búcsúzni az eddigi módszerektől, a zárt ajtók mögött kötött megállapodásoktól. Európa ugyanis sokkal megosztottabb, közelebb van a széteséshez, mint négy éve. Itt politikai megoldások kellenek, európai keretekben, de tömegtámogatással.

Weber csúcsjelölt lett, Tusk Orbánt kritizálta, a fideszesek megszavazták a liberális demokrácia méltatását – Magyar Hang

Helsinkiben tanácskozott az Európai Néppárt.

Mert akár tetszik, akár nem, egy közös erő már kialakulóban van, mégpedig a Néppárttól jobbra. De erősítenek az EPP-től balra is, hiszen az ugyancsak ezekben a napokban Madridban tartott kongresszusukon a liberálisok mögé felsorakozott Emmanuel Macron francia államfő a Köztársaság Lendületben (La République En Marche) nevű politikai mozgalma. Ahogy a társalapító Astrid Panosyan fogalmazott, az ALDE az a szív, amellyel az En Marche! új koalíciót akar építeni Európa számára. Az európai kereszténydemokráciának e két erő között kell megtalálnia a saját útját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,820lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Feszült a helyzet a török-szír konfliktusban, 22 török katona meghalt egy bombázásban

Legalább huszonkét török katona halt meg egy légitámadásban az észak-kelet szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

Ferenc pápa gyengélkedik