HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orosz támadás...

Orosz támadástól tartanak a lengyelek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Idegesen reagált a lengyel sajtó a kercsi incidensre. A Nyugattól azt várja, hogy gyakoroljon a jelenleginél is nagyobb nyomást Oroszországra. Ugyanakkor elégedetlen a lengyel hadsereg felkészültségével is, pedig azt egyértelműen – háborúra készülve – fejlesztik. Mindezek fényében teljesen érthető az is, miért akarnak a lengyelek állandó amerikai bázist az országban.

HIRDETÉS

Az orosz fenyegetést Lengyelország magára nézve legveszélyesebb biztonsági kihívások között tartja számon. Ennek hosszú történelmi előzménye van, és az állam geopolitikai helyzete is indokolja a keleti határok fokozottabb védelmét. Ezért aligha meglepő, hogy a lengyel sajtó idegesen reagál az ukrán válság minden mozzanatára. Így volt ez most a kercsi incidens esetében is.

A Rzeczpospolita jellemző módon azt kérte számon a vezetésen, hogy az ország miért nem kész a háborúra. Írásában Marek Kozubal azt fejtegette, hogy Lengyelország bármelyik pillanatban az orosz agresszió áldozata lehet, s ez mind a hadsereget, mind pedig a társadalmat váratlanul érné. A szerző felidézte, hogy a lengyel tengeri határok közelében is állandósultak a veszélyes összeütközések, az orosz légierő pedig demonstratív repülések sorát hajtja végre a Balti-tenger körzetében, és attól sem retten vissza, hogy a NATO hadihajói felett, alacsony magasságban átrepüljön. Kozubal a nemzetbiztonsági tanács összehívásának hiányát kifogásolta; már azt is későnek tartaná, ha a polgárok most kapnának egy levelet, amelyben szerepel, mit kell tenniük, ha kitör a háború. Mert szerinte a háború már folyik, csak egyelőre az információs és a kibertérben.

Petro Porosenko elszámította magát | Magyar Hang

Az ukrán elnök számára a hadiállapot bevezetése még kevés lehet az újraválasztáshoz.

HIRDETÉS

A sajtó kifogásolja a biztonságot garantáló Egyesült Államok vártnál puhább reagálását is. Szintén a befolyásos Rzeczpospolita írja, hogy a Moszkvával szembeni határozott fellépés most véget vethetne a háborúnak. A lap szerint ugyanis az orosz társadalom egyre kevésbé tolerálja az életszínvonal csökkenését, ezert aztán most kellene fokozni a szankciók további szigorításával a nyomást Putyinra. Mint a szerző fogalmaz, globális tőkeforrások, a pénzpiacok lezárása kijózanítaná legalább az orosz elit egy részét. Az elemzés a Kremlre gyakorolt nyomás erősítését szorgalmazza, s még véletlenül sem veti fel, hogy Kijevet is konstruktívabb hozzáállásra kellene kényszeríteni. A legtöbb írás a hadiállapot bevezetéséhez is megértéssel viszonyul, a belpolitikai motivációkat pedig legfeljebb érintőlegesen említi. Az fel sem merül, hogy Porosenko provokatív hozzáállása is hozzájárulhatott a kercsi incidenshez.

Úgy tűnik, hogy a lengyel sajtó és a kormány hasonlóan gondolkodik az orosz veszélyről. Az említett írás másnapján ugyanis a Rzeczpospolita már arról számolt be, hogy a kormány csaknem 50 ezer tartalékos katonát akar behívni 2019-ben kötelező gyakorlatra. Így akarják ugyanis ellenőrizni a fegyveres erők tartalékosainak állapotát egy háború esetére. A tiszteket és tiszthelyetteseket 60 éves korukig, a sorkatonákat 50 éves korukig tartják harckészültségben. Mint arról a lap beszámol, tavaly megkezdték a Legia Akademicka nevű önkéntes tanulmányi programot is, amelyre ötezer fiatal jelentkezett. De a honvédelmi tárca „Légy a köztársaság katonája” jelszóval nemrégiben toborzást is szervezett. Eközben folyik a területi védelem létszámának bővítése is. Ebben a fegyveres testületben jelenleg 16 ezer katona szolgál, számuk a tervek szerint a jövő év végére eléri a 30 ezret.

A neve legyen Fort Trump! | Magyar Hang

Varsó még ki is fizetné, ha az Egyesült Államok katonai bázist létesítene a területén.

A lengyel védelmi kiadások már 2024-ig elérhetnék a bruttó hazai termék 2,5 százalékát. Erről még a varsói csata évfordulóján tartott katonai díszszemlén beszélt Andrzej Duda. A lengyel államfő ezzel a tavaly elfogadott törvényre utalt, amely szerint 2024–25-ig a GDP legalább 2,3 százalékát, 2030-ig pedig 2,5 százalékot szánják védelmi kiadásokra. A korábbi védelmi miniszter Antoni Macierewicz már két éve arról beszélt, Lengyelországnak közel kétszeresére, 150 ezer fősre kell emelnie a hadsereg létszámát, hogy képes legyen ellenállni a katonai fenyegetettséggel szemben. Itt még azért megközelítőleg sem tart a lengyel hadsereg, ám a napokban „az agresszív orosz politikára válaszként” bejelentették egy új, három dandárból álló hadosztály felállítását az ország keleti részén. A Breszttől 100 kilométerre fekvő Siedlicében közel nyolcezren fognak állomásozni. Mindezek fényében aligha állítható, hogy a lengyel hadsereg ne készülne háborúra.

Lőporszag a levegőben: ismétli-e a történelem önmagát? | Magyar Hang

A bizonytalanság, az egoizmus elterjedése közepette emlékeznek a száz évvel ezelőtt befejeződött I. világháborúra a vezető politikusok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 30. számban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,716lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek