Kezdőlap Külföld Ismét „beidéz...

Ismét „beidézhetik” Orbán Viktort Strasbourgba

A magyarországi helyzet megvitatását kéri az Európai Parlament plenáris ülésétől az EP Zöld frakciója. A képviselőcsoport már el is küldte az erre vonatkozó levelet Antonio Tajaninak, az EP elnökének. A levélben arra hivatkoznak, hogy a Sargentini-jelentés szeptemberi kétharmados elfogadását követően egyre gyorsuló tempóban folytatódott az autokratikus rezsim kiépülése Magyarországon. Példaként hozták fel fideszes médiakonglomerátum létrejöttét, amely tovább korlátozza a médiaszabadságot, a közigazgatási bíróságok felállítását, amely pedig a független igazságszolgáltatást fenyegeti.

HIRDETÉS

Jávor Benedek, a zöldpárti frakció magyar tagja, a Párbeszéd EP-képviselője a Magyar Hangnak megerősítette hírt, hozzátette, hogy a napirendre vételt indokolja az is, ami az MTVA székházában történt, ahol parlamenti képviselők ellen erőszakot alkalmaztak. Jávor Benedek kiemelte, hogy a kezdeményezésnek a nyomásgyakorlás is a célja, egyrészt az Európai Tanácsra, másrészt az Európai Néppártra. A Magyarországgal szembeni hetes cikkes eljárás ugyanis már a tagállamok asztalán hever, azonban érdemi vita még mindig nem volt erről a témáról. Az Európai Néppártnak pedig el kell döntenie, hogy meddig asszisztál még az Orbán-rendszer lépéseihez. Jávor Benedek emlékeztetett arra, hogy a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber már több vörös vonalat is kijelölt a Fidesz számára, amit nem léphetnek át, az Orbán-kormány azonban teljes sebességgel száguldott át ezeken a határokon.

Brüsszelben aggódnak, Manfred Weber egyelőre nem reagál | Magyar Hang

Az Európai Bizottság szóvivője és az Európai Szociáldemokraták frakcióvezetője is megszólalt.

Mindeközben Manfred Weber az Euractiv nevű brüsszeli hírportálnak azt mondta, hogy nem élvez egyéni bánásmódot Orbán Viktor a Néppárton belül, ha az alapjogokról, vagyis a szólásszabadságról vagy a jogállamiságról van szó. Weber szerint most a tagállamoknak kell dönteniük a további lépésekről, az Európai Parlament, közöttük a néppárti képviselők jelentős része már kifejezte az álláspontját, amikor megszavazták a Sargentini-jelentést. Ugyanakkor Manfred Weber azt is bejelentette, hogy januárban egy új, kötelező érvényű mechanizmust mutatnak majd be, amely szankcionálja a jogállamisági követelmények megsértését.

Weber: Magyarország ellen szavaztam és nem Orbán ellen | Magyar Hang

Az Európai Parlament frakcióvezetői által tartott sajtótájékoztatón a Magyar Hang is szóba került.

A Zöldek kezdeményezéséről majd az Európai Parlament vezetéséből álló, úgynevezett Elnökök Értekezlete dönt január elején. Ha itt meglesz a szükséges támogatás, akkor január 15-én vagy 16-án kerülhet ismét napirendre a plenáris ülésen a magyar demokrácia ügye. Úgy tudjuk, más képviselőcsoportok is nyitottak arra, hogy támogassák a kezdeményezést. Amennyiben a Szociáldemokrata, a Liberális és az egységes baloldali frakció a Zöldek mögé áll, akkor a hezitáló Néppárt hozzájárulása nélkül is lefolytathatják a vitát.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,988lájkolóTetszik
1,568követőKövetés
13,647feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek

A gulyás leves

Amikor a külföldről ideiglenesen hazánkba látogató látogatók azt kérdezik, hogy hol egyék meg a gulyást, akkor úrrá lesz rajtam a tanácstalanság.