HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Koncertpárbaj...

Koncertpárbaj Venezuela és Kolumbia között – exkluzív riport a határról

HIRDETÉS

Cúcuta, ez az északkeleti kolumbiai város eddig többnyire csak akkor került az országos hírekbe, ha különösen sok embert öltek meg. Például múlt vasárnap, amikor egy motorral három fegyveres érkezett az egyik lakáshoz, és lelőtték az összes, bent tartózkodó lakót. Ugyan a város tavalyelőtt fent volt a világ ötven legveszélyesebb városának listáján (48. hely, évente 37 gyilkosság 100 ezer lakóra számítva), de ez itt nem nagy szám, mert még van három helyi település a listán jóval előkelőbb helyen.

HIRDETÉS

Mindenesetre itt is kemény az élet – az emberek csak legyintettek, amikor a rendőrség húszmillió pesós (1,8 millió forintos) jutalmat tűzött ki annak, aki érdemi információval szolgál a múlt vasárnapi eseményekről.

– A La Líneával senki sem akar ujjat húzni – mondta a szálloda portása, ahol lakom, és csodálkozott, hogy nem hallottam még a várost híressé tevő drogbandáról. Mondjuk, engem nem vigasztal, hogy az esemény három háztömbnyire volt a szállodámtól, és amikor szerdán megérkezett egy közvetítőkocsi a hotel elé, privát biztonsági szolgálati autó jött mögötte, fegyveres őrökkel, akik 24 órában a drága technikát védik.

A tévéstábok is megérkeztek, a drága közvetítőkocsikat őrizni kell (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A tévéstábok is megérkeztek, a drága közvetítőkocsikat őrizni kell (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Cúcuta ugyanis mástól lett híres, de nagyon. A gépen, amellyel iderepültem Bogotából, szinte csak televíziós stábok és újságírók ültek. A szállodákban nincs hely, a repülőjegyeket is elkapkodták: pénteken világsztárokkal teletűzdelt óriáskoncert lesz Venezuela Aid Live címmel a Virgin Groupot alapító brit milliárdos üzletember, Richard Branson szervezésében.

Állítólag fellép majd Peter Gabriel, Luis Fonzi, és kéttucatnyi latin-amerikai sztár, mint Alejandro Sanz, a Maná nevá rockbanda és sokan mások. A színpad már épül, élelmes kolumbiaiak 15 ezer pesóért (1350 forint) árulják a pólókat a rendezvény hivatalos logójával, és legalább 300 ezer embert várnak az ingyenes bulira a venezuelai katonaság által lezárt híd innenső oldalán. A cél: hatvan nap alatt százmillió dollár összegyűjtése a szenvedő venezuelaiak számára.

HIRDETÉS

Pánikszerűen vitték el a menekülteket a Balaton partjáról | Magyar Hang

Magyar származású menekültek és rokonaik érkeznek Magyarországra a káoszba süllyedt Venezuelából. Őszödön migránspánik tört ki miattuk.

Ráadásul a híd másik oldalán ellenkoncertet szervez a chávista rezsim, így a Tachira folyó fölött igazi hangerőpárbaj várható péntek este, hogy aztán szombaton jöjjön az igazi összecsapás: több százezer venezuelai önkéntes megpróbálja bevinni az országba az amerikaiak által légi úton ideküldött segélyt. Erről majd holnap bővebben írok, most maradjunk a koncerteknél.

A város most egy nagy lehetőséget kapott a gazdasági fellélegzésre – írta reggel a helyi lap, emlékeztetve arra, hogy eddig csak bajuk volt a venezuelai menekültáradatból, de most talán hasznuk is lehet belőle. Valóban, a város tele van kéregető és munkát kereső külföldiekkel – a polgármesteri hivatal előtti park olyan, mint annak idején Budapesten a Moszkva tér az erdélyi vendégmunkásokkal.

Alkalmi munkára várnak a venezuelai menekültek a városháza előtti parkban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Alkalmi munkára várnak a venezuelai menekültek a városháza előtti parkban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Reggel több ezren mennek oda, azt remélve, hogy aznapra kerül valaki, aki felfogadja őket napszámosnak. Ha sikerül egy kis pénzt csinálni, akkor órákat állnak sorba egy olyan pénzváltóiroda előtt, amely amerikai dollárban adja ki Venezuelában is a hazaküldött pénzt – ha ugyanis az állam váltaná be hivatalosan, ezredannyit sem érne.

Az ország, ahol a készpénz megfizethetetlen | Magyar Hang

Venezuelában a havi nyugdíjból két és fél kiló kenyeret lehet venni, vagy kicsit több, mint fél kiló húst.

A város polgármestere bezizzent a nagy esemény előtt: a pénteket „polgári nappá” nyilvánította, így nem kell dolgozniuk az önkormányzati dolgozóknak, de az iskolák is zárva lesznek. Cserébe arra kér mindenkit, hogy önkéntesként segítsék a rendezvény zavartalan lebonyolítását: a koncertre a hazai és nemzetközi művészek mellett diplomáciai küldöttségek is jönnek, valamint rengeteg újságíró és turista. Arra kérte a lakókat, hogy aki nem önkénteskedik, az maradjon otthon, hogy ne legyen nagy zsúfoltság az utakon a koncert előtt és után. 

A nagy tömeget a város mobilhálózata is nehezen bírja, a szállodai wifi is akadozik. A recepció mellett ülök, hátha innen el tudom küldeni a képeket, a telefon folyamatosan csörög. – Hála istennek, nincs helyünk! – válaszolja az éjszakai recepciós az érdeklődőknek.

Venezuela nagy pofont ad a Trump-ellenes tábornak? | Magyar Hang

Az idei év amerikai–orosz „hibrid hidegháborújának” egyik színtere az olajhatalom lehet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,935lájkolóTetszik
2,831követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Facebook komment miatt kirúgták Lattmann Tamást a közszolgálati egyetemről

Az Alapjogokért Központ egyik női munkatársára tett az egyetem szerint elfogadhatatlan – szexista – megjegyzéseket. Az oktató szerint azonban ő tisztázta a félreérthető kiírását és bíróságra megy.

1984