HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Nem hiszem, ...

„Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja”

HIRDETÉS

Nyelvtani kérdés, hogy ki kezdeményezte a felfüggesztést, a lényeg, hogy a Fidesz európai néppárti tagsága fel van függesztve – értékelte a Magyar Hangnak Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a szerdán történteket. Véleménye szerint a Néppártnak nem a Fidesz mandátumaira van szüksége, sokkal inkább arra, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt lezárja a belső vitákat.

HIRDETÉS

A Fidesz tagságának felfüggesztésére a Fidesz és az Európai Néppárt közös javaslatára került sor, ettől függetlenül azonban a helyzet egyértelmű – mondta el Tóth Csaba. – Tegnap, a döntés előtt többször elhangzott kormánypárti politikusok szájából, hogy ha felfüggesztik őket, akkor kilépnek. Ezek után már csupán nyelvtani vitának tűnik, hogy ki kezdeményezte a felfüggesztést, hiszen a lényeg, hogy a Fidesz tagsága fel van függesztve, amit jól mutat az, hogy már a csütörtöki néppárti találkozón sem vehet részt. Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja.

Még semmi sem dőlt el

A politikai elemző szerint mandátumszám tekintetében a Néppártnak nincs szüksége a Fideszre. Hiszen a Fidesz várhatóan 11-13 mandátumot szerez, miközben a Néppárt előnye a második helyezett Szociáldemokraták előtt a legfrissebb prognózisok szerint nagyjából negyven hely. – Vagyis nem tud annyit nyerni a Fidesz Magyarországon, hogy matematikailag befolyásolja az erőviszonyokat. A Néppártnak tehát nem a Fidesz erejére van szüksége, hanem arra, hogy a belső vitákat lezárják. Két hónappal a választások előtt létfontosságú, hogy ne a saját pártcsaládjuk tagjaival, hanem az ellenfeleikkel való konfliktusra koncentráljanak. Ha egy párt ilyen rövid idővel a választások előtt elkezdi kizárni a tagjait, akkor várhatóan nem lesz sikeres. Amikor politikai szereplők önmagukkal vannak elfoglalva, az nem szimpatikus a választóknak – mondta.

HIRDETÉS

Orbán és a Néppárt: „Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély” | Magyar Hang

Salvini abszurdnak tartja a felfüggesztést, koalíciós társa viszont nevetségesnek. Többen is arról beszéltek, hogy egységet kell mutatni. Reakciók.

Tóth Csaba hangsúlyozta, ma már a Néppárt többségének nem tetszik az a politika, ami Magyarországon zajlik. S bár az ország teljes elszigetelődést sikerült megakadályozni, a magyar kormánypárt még így is az európai politika szélén helyezkedik el. Ha a Fidesz és a Néppárt útja elválna a jövőben, az elemző szerint logikus lépés lenne, ha Orbánék a Matteo Salvini, Marine LePen, az Osztrák Szabadságpárt és a lengyel kormánypárt meghatározta politikai erőkkel lépnének szövetségre. – Egyelőre azonban még semmi sem dőlt el – fogalmazott az elemző. – A parlamenti erőviszonyoktól függ, hogyan alakul a Fidesz és a Néppárt kapcsolata.

Kilépés az alapszabály ellenére?

Ahogy arra Tóth Csaba is felhívta a figyelmet, a döntést megelőzően Orbán Viktor és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyaránt azt nyilatkozta, hogy a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. – Ha ma felfüggesztik a Fideszt, kilépünk és új EP-csoportot alakítunk – mondta Orbán Viktor.

– A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van – fogalmazott ugyanerről Gulyás Gergely. – Olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást.

Orbán többet visz, mint hoz? | Magyar Hang

Róna Péter és Bod Péter Ákos a néppárti csatározásról és a weberi taktikázásról.

Mindezek ellenére a döntést követően a Fidesz győzelemként kommunikálta a tagság felfüggesztését. Nem ez az egyetlen meglepő részlete az ügynek. A Néppártból való kilépéséhez ugyanis a Fidesz alapszabálya értelmében Orbán Viktornak nincs jogköre – vette észre a HírHugó. A kormánypárt alapszabályának 4.§ rögzíti, hogy a Fidesz tagja az Európai Néppártnak. Ahhoz tehát, hogy ne ütközzön az alapszabályba, a kilépéshez össze kell hívni egy kongresszust, és módosítani kell az alapszabályt. Az pedig akkor lép hatályba, ha a bíróság jóvá hagyja. Vagyis a bejelentés ellenére, a kilépés közel sem olyan egyszerű és gyors folyamat, még akkor sem ha Orbán Viktor kijelentéséből sokan erre is következtettek.

Az Európai Néppárt testével védte meg a Fideszt

Böcskei Balázs politikai elemző, az IDEA Intézet vezetője szerint Weber bár azt ígérte, nem állította falhoz Orbán Viktort, amivel azonban Magyarország nem veszített. Az Európai Néppárt tegnap testével védte meg a Fideszt és Európát. Tette ezt mindezt Magyarországért, Manfred Weber vezetői ambícióiért – és nem utolsó sorban érdekből – fogalmazott Böcskei Balázs az Azonnalin csütörtökön megjelent írásában. A politikai elemző szerint a Fidesznek jobb a Néppártban, erre utal az is, hogy a kizárás fenyegetése a weberi feltételek megadására késztette Orbánékat: „érezhették, hogy a Néppárt felhúzott egy határt, amelyet ha átlépnek, nincs visszaút”. A korábban felmerült lehetséges szövetségesekkel való együttműködésnek nem lenne különösebb európai súlya. „A populisták (senki)földje nem a centrum, ott a dolgok nem eldőlnek, hanem csak tudomásul veszik a történeteket.”

A Néppárt döntése Magyarország számára azért kedvező, hiszen a kizárás esetén újabb kontroll szűnt volna meg a Fidesz akarata felett. Elképzelhetjük, „hogy mi lenne, ha a további politikai nyelvroncsoláshoz, intézmények átalakításához, az európai ügymenetben legitim normák figyelmen kívül hagyásához éppen a Néppárttól kaptak volna felhatalmazást” – fogalmaz Böcskei.

Az elemző szerint a Néppárt és a Fidesz csörtéjében nem lehet egyelőre győztest hirdetni. A Néppártnak kellenek az esetleges 55–60 százalékos Fidesz–KDNP EP-győzelemmel járó mandátumok. Ha tönkre nyeri magát a Fidesz, úgy a Néppárt visszafogadhatja teljes körű tagjává Orbánékat. Ha másként alakul a választás, újra napirendre kerülhet a kizárás – írta.

Itt vannak a Fidesz bölcsei

Az Európai Néppárt Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering személyében három „bölcset” kért fel, hogy a magyar jogállami ügyeket vizsgálják. Orbán Viktor később bejelentette, ők is kijelölnek három „bölcs” embert, akik a Néppárt delegációjával tárgyalnak majd. Csütörtökön be is jelentették a neveket: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,937lájkolóTetszik
2,127követőKövetés
15,706feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A 10 és a Woyzeck az idei színházi találkozó győztese

A Radnóti Színház darabja viheti haza a legjobb rendezés díját, míg a Nemzeti Színház a legjobb előadásét a POSZT-ról.

Halálvitamin