Weber: A jövő többsége a középen lesz

Weber: A jövő többsége a középen lesz

Fotó: Facebook/Manfred Weber

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy egyre jobban közeledünk az európai parlamenti választásokhoz, egyáltalán nem csitul, sőt, egyre gyakoribb az üzengetés a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber, illetve a Fidesz között. A német politikus legutóbb arról beszélt, hogy nem fog olyan pártokkal együtt dolgozni, amelyek Európát szét akarják robbantani.

Az EPP, vagyis az Európai Néppárt hírlevelében – a HVG.hu szemlézése szerint – az olvasható, hogy az elmúlt hetek legfőbb üzenetének egyike a populisták és szélsőségesek, mint az EP-választás utáni koalíciós partnerek tiszta elutasítása volt.

"A jövő többsége a középen lesz. 10 év európai válságmenedzsmentet követően végre előre kell tekintenünk, és pozitív választ kell adnunk az előttünk álló kihívásokra. Nem fogok olyan pártokkal együtt dolgozni, amelyek Európát szét akarják robbantani" - fogalmazott.

Manfred Weber már a hétvégén élesen bírálta a Fideszt. A német közszolgálati televíziónak nyilatkozta azt, hogy ha csak a magyar kormánypárt szavazataival szerezhetné meg a tisztséget, akkor inkább nem vállalná, mert ő a középet akarja képviselni, nem kér se a jobb, se a baloldali szélsőségekből.

Természetesen nem maradt el a Fidesz válasza sem, volt higgadt és kevésbé higgadt.

Először Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára reagált. Mint fogalmazott: „Az ilyen nyilatkozat megengedhetetlen. Manfred Weber vérig sértette a magyar választókat, akik Európa többi polgárához hasonlóan egy demokratikus választás során fognak képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe. Ismét bebizonyosodott, hogy Weber a bevándorláspárti baloldal túszává vált.”

Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője meggondolatlannak és rosszindulatúnak nevezte Manfred Weber szavait. A Hír TV-ben az egész szóváltást a kampánynak tudta be hétfőn, meglátása szerint a bajor politikus most még nem láthatja, hogy kik lesznek a szövetségesei, nem is tudhatja, milyen szövetségesekre lesz szüksége politikai céljai elérése érdekében. Hozzátette azt is, hogy a Fidesz soha nem volt Weber rossz szövetségese.

Keményebb hangnemet ütött meg Bayer Zsolt, aki a Magyar Nemzetbe írt vezércikkében nyomorultnak nevezte Manfred Webert, majd megismételte a kormánypárti sajtóban az utóbbi időben egyre gyakoribb utalgatásokat arra, hogy "kifelé a néppártból, de gyorsan!”.

Manfred Weber és a Fidesz viszonya már régóta nem felhőtlen, de az elmúlt hónapokban még jobban elmérgesedett. Például azzal, hogy a német politikus ultimátumot adott Orbán Viktornak a Fidesz néppárti tagságának megtartásáért. Végül két héttel ezelőtt egy több órán át tartó vitán felfüggesztették a Fidesz tagságát a pártcsaládban, a magyar kormánypárt ezt úgy kommunikálja, hogy valójában ez az ő lépésük volt.