HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Háborús bűnök...

Háborús bűnöket vizsgálna? Inkább be sem engedjük!

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Miközben legutóbb még az keltett visszhangot, hogy a fegyverkereskedelemmel vádolt oroszokat nem az Egyesült Államoknak adtunk ki, úgy tűnik, a tengerentúlon sem tartják olyan fontosnak az általuk elkövetett bűnük feltárását. Erre utal legalábbis, hogy a BBC cikke szerint megtagadták a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Fatou Bensouda beutazását az országba. Az amerikai külügyminiszter ráadásul korábban egyértelművé is tette, hogy visszavonhatják a vízumát annak, aki hasonló ügyek miatt szeretne hozzájuk érkezni. Bensouda az amerikai erők és szövetségeseik által Afganisztánban elkövetett háborús bűnöket vizsgálná. Hivatala leszögezte, hogy továbbra is „félelem és részrehajlás nélkül” fogja végezni feladatát.

HIRDETÉS

– Eltökéltek vagyunk, hogy további lépéseket tegyünk, például gazdasági szankciókat alkalmazzunk, amennyiben a Nemzetközi Büntetőbíróság nem változtat a gyakorlatán – szögezte le Mike Pompeo. Szerinte aki a szóban forgó vizsgálatban érintett, számolnia kell azzal, hogy megtagadhatják a beutazási kérelmét.

Az ICC 2016-os jelentése szerint megalapozott a gyanú rá, hogy az amerikaiak kínozták az általuk fogva tartottakat a CIA titkos afganisztáni bázisain. Hasonló megállapításokra jutott egyébként annak idején John McCain is, akinek vizsgálódását szintén igyekezték ellehetetleníteni. Erről hosszabban írt az egykori arizonai republikánus szenátor a The Restless Wave című memoárjában.

Az Egyesült Államok a 2002-es megalakítása óta kritikus a Nemzetközi Büntetőbírósággal, és nem is csatlakozott hozzá. Ugyanakkor 123 másik állam, köztük az Egyesült Királyság is ratifikálta az ICC létrehozásával kapcsolatos ENSZ-egyezményt. A távol maradók közt van még Kína, India és Oroszország is.ű

HIRDETÉS

Szuverenitás mint politikai termék | Magyar Hang

A magyar–amerikai védelmi együttműködés nagy pofon az önrendelkezés feltétlen híveinek.

Az ügy, illetve az, ahogy ezt, már az amerikai katonák felelősségre vonhatóságát az amerikai fél kezeli, már azért is fontos, hiszen, ebből arra is lehet következtetni, mi történhet akkor, ha egy amerikai katona akár más típusú bűncselekményt követ el például egy szövetséges NATO-tagállam területén. Mert amerikaiak által kötött kétoldalú államközi szerződések értelmében az amerikai katonák ellen a legtöbb esetben nem a bűncselekmény elkövetésének helyszínén, hanem az Egyesült Államokban lehetne – amerikai jogszabályok alapján – bírósági eljárást lefolytatni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.