HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Letartóztattá...

Letartóztatták a Wikileaks alapítóját

HIRDETÉS

Őrizetbe vették Ecuador londoni nagykövetségén Julian Assange-t, a Wikileaks társalapítóját – közölte a BBC.

HIRDETÉS

Assange hét évvel ezelőtt kapott menedéket a latin-amerikai állam diplomáciai kirendeltségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak. A skandináv állam hatóságai szexuális bűncselekményekkel gyanúsítják az ausztrál származású férfit, akit 2011-ben már egyszer letartóztattak Nagy-Britanniában, de később szabadlábra helyezték.

A Scotland Yard közleményében jelezte: a legrövidebb időn belül bíróság elé állítják Assange-t. Közölték azt is, hogy a rendőröket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korábban megadott menedékjogot.

HIRDETÉS

A svéd ügyészség egyébiránt megszüntette az Assange ellen folytatott nyomozást, az illetékes londoni bíróság azonban fenntartotta a letartóztatási parancsot, mivel Assange megszegte a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelemet. Ezért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Noha a 48 éves Julien Assanage az 1990-es években programozóként dolgozott, majd hackerkedett – 1992-ben hazájában, Ausztráliában el is ítélték –, ismertséget a Wikileaks nevű, kormányzati anyagok és más dokumentumok kiszivárogtató oldallal szerzett. A weboldalt 2006-ban alapította, egy évvel később már több mint egymillió iratot tartalmazott. A kiszivárogtatott dokumentumok között az amerikai kormányzat titkos iratai váltották ki a legnagyobb visszhangot. Akadtak köztük olyanok, amelyek civilek ellen elkövetett gyilkosságokat és különböző emberjogi sértéseket dokumentált.

A weboldal a 2016-os amerikai elnökválasztásban is előkerült. A demokrata párttól ellopott e-maileket hozott akkor nyilvánosságra. Az amerikai hivatalok szerint a leveleket orosz hackerek lopták el, majd juttatták el a Wikileaks-nek. Erre különben – írja a der Spiegel online kiadása – Robert Mueller különleges ügyész jelentésében is szó esik, amely arról készült, feltételezhetően miként avatkozhatottak bele az oroszok a 2016-os elnökválasztásba.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,944lájkolóTetszik
2,139követőKövetés
15,738feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Itt vannak Kálmán Olga ígéretei

Klímás metró, ingyenes BKV a fiataloknak, havi tíz busz elektromosra cserélésére.

Hazafiság

Újabb távozó az LMP-ből