HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Újabb álhír a...

Újabb álhír a kormánymédiában: nem takarták le a kereszteket az olasz temetőben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Letakarják Pieve di Cento temetőjében a kereszteket, hogy ne sértsék a muszlimok érzékenységét – erről írt a héten a Berlusconi család tulajdonában lévő Il Giornale, amit aztán a magyar kormánysajtó nagy része át is vett. Szemlézte a Ripost, az Origo és a 888, majd annak nyomán a Magyar Nemzetté átnevezett lap, szombaton pedig már Apáti Bence közölt publicisztikát az esetről ugyanott.

Nemcsak a magyar kormányoldalt tartja lázban az eset, Olaszországban is politikai ügy lett belőle. A Forza Italia képviselője, Galeazzo Bignami kijelentette, ez nemcsak a keresztény értékekkel szembeni tiszteletlenség, de valójában a halottak emlékét is meggyalázzák.

Csakhogy valójában nincs szó „érzékenyítésről”. A balközép La Repubblica bolognai kiadása számolt be róla, hogy épp renoválják a temető felszenteletlen kápolnáját, ennek keretében pedig kialakítanának egy új rendszert, ami fekete függönyökkel valóban lehetővé teszi, hogy időlegesen elfedjék a kápolnán belül található vallási jelképeket. (Nem letakarják őket különböző szövetekkel, hanem egy függönyréteget húznak fel.) Ennek akkor látják szükségét, ha a felszenteletlen kápolnán belül szekuláris, vagy más vallási ceremóniát kívánnak rendezni.

A helyi polgármester, Sergio Maccagnani beszélt arról a Repubblicának: Bignami tisztában lehet vele, hogy az ő vezetése alatt három olyan templomot is felújítottak, amik a 2012-es földrengésben sérültek meg. A temető renoválása sem csak a kápolnát érinti: több száz új sírkamrát építenek, családi sírhelyeket alakítanak ki. A kápolnán belül valóban egyfajta semleges hely kialakítását kívánják lehetővé tenni, például, ha muszlim temetést rendeznének ott olyanoknak, akiknek a sírhelye egyébként nem Pieve di Centóban található.

HIRDETÉS

Ez ugyanakkor jelenleg csak tervezés szintjén létezik, nyáron fogják a terveket ismertetni a település közösségével, illetve a családi sírhelyek tulajdonosaival. Maccagnani ezért szívesen látja ott is majd Bignamit, akit felszólított arra, hogy ne használja fel a halottak emlékét és a vallási szimbólumokat politikai propaganda terjesztésére.

Maccagnani a Facebook-oldalán is hozzászólt az ügyhöz, leszögezve: a temető eleve önkormányzati fenntartású, a kápolna pedig olyannyira felszenteletlen, hogy ott oltárszekrény sem található. Viszont a 2012-es földrengés után lehetővé tették az egyházközség számára a gyakori használatát a kápolnának, miután a templomok mindegyike használhatatlan állapotba került. A katolikusok temetési szertartásait ez előtt, és után is leginkább a Santa Maria Maggiore Templomban tartották-tartják. Pieve di Centóban nincs sem zsidók, sem muszlimok számára fenntartott temető, Maccagnani szerint pedig régi probléma, hogyan tegyék lehetővé mások számára is a kápolna használatát. A tervezett új megoldás, ami a más vallású, vagy nemhívő emberek számára tartott ceremóniák idejére szólna, a polgármester elmondása szerint az egyházközség papja szerint sem problémás. De, ismételte el, döntés továbbra sem született, ez nyáron várható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek