HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Juncker: Orbá...

Juncker: Orbán kérésére találkoztam először Sorossal

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Magyarországról a HVG lehetett jelen a beszélgetésen, az interjú néhány nap múlva jelenik meg. A lengyel Rzeczpospolitában közölt beszélgetésből azonban kiderül, hogy Juncker nem tekinti Orbán Viktort diktátornak.

HIRDETÉS

Pár éve, a rigai digitális csúcstalálkozón köszöntötte így a magyar miniszterelnököt („Hello, dictator!”), az üdvözlés pedig behallatszott a mikrofonokba. Juncker szerint ez szerencsétlen eset volt, mert ez után mindenféle következtetések láttak napvilágot. Holott ő tréfásan évek óta diktátornak hívja Orbánt és ezen mindketten jót derülnek. Juncker szerint nincsenek Közép-Európában diktátorok, arra azonban nem válaszolt egyenesen, hogy szerinte Orbán demokrata-e. Azt mondta, hogy egyrészt választott politikusról beszélünk, ráadásuk ő kifejezetten tiszteli Orbánt a rendszerváltozás táján betöltött szerepéért.

Hangzatos, de alig értelmezhető – gyorselemzés Orbán Viktor hét pontjáról | Magyar Hang

Ugyanakkor Juncker, mint többszörös luxembourgi miniszterelnök azt mondta, hogy soha nem tekintett úgy azokra az emberekre, akik nem rá szavaztak, mintha kevesebb joguk lenne. Minden polgárt ugyanannyi jog illet meg, és ezek biztosításaként a fékek és ellensúlyok rendszerének megfelelő működésére van szükség.

Juncker azt is elmondta, hogy amikor a tagállamok egy alkalommal, 2015-ben megszavazták a kötelező menekültkvótát, akkor a Bizottság eredetileg önkéntes rendszert javasolt. Azonban a tagállamok másként döntöttek, ezt követően a Bizottság dolga annyi volt, hogy ennek érvényt szerezzen. (Ez az az ügy, amit Magyarország megtámadott az Európai Bíróságon, a pert elbukta és most egy következő eljárás arról szól, hogy jogot sértett-e Magyarország és hogy ennek milyen – pénzügyi – következményei lehetnek.)

HIRDETÉS
Miért Soros? | Magyar Hang

A beszélgetésből kitűnt, hogy Junckert nem nagyon zavarja az ellene folyó kampány Magyarországon. Nem tetszik neki ugyanakkor a Soros Györggyel kapcsolatos összeesküvés-elmélet. Sőt, elárulta, hogy személyesen kétszer találkozott Sorossal. Egyszer pár évvel ezelőtt, egyszer pedig még korábban – Orbán Viktor kérésére.

Az Európai Bizottság elnöke egyértelművé tette az interjúban azt is, hogy ő maga nem hisz az Európai Egyesült Államokban, egy olyan olvasztótégelyben, ahol az emberek elveszítik a gyökereiket. Szerinte a jó értelemben vett nacionalizmusnak és a hazafiságnak helye van, ugyanakkor azok, akik a „bolond” nacionalizmusra szavaznak, komoly árat fizethetnek ezért.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újra egyesül az LMP és a Párbeszéd?

Karácsony Gergely vetette fel a témát, de az LMP sem zárkózott el. Ungár Péter például „megfontolandónak” nevezte az elképzelést.

Pénz semmiért