Orbán Viktor megígérte, hogy megvédi a jogállamiságot

Orbán Viktor megígérte, hogy megvédi a jogállamiságot

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozóján 2019. május 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szerdán még javában szidta és temette a romlott nyugatot a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, a következő napon, alig 200 kilométerrel távolabb már teljes mértékben közös nevezőre jutott szövetségeseivel, közöttük az Európai Unió nyugat-európai tagállamaival. Igaz, Kolozsvárott a magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország számára a tagság egy nemzetközi szervezetben nem cél, hanem csak eszköz.

Az EU állam- és kormányfői 27-es körben, a britek nélkül találkoztak Nagyszebenben, azzal a céllal, hogy meghatározzák, milyen Európát szeretnének a jövőben. A dolog szépséghibája, hogy Nagy-Britannia még mindig az EU tagja, de ebben a körben már nem számoltak a szigetországgal.

A Nagyszebeni nyilatkozat tíz pontba sűrítette össze azokat a célokat, amelyeket követni akarnak a tagállamok. Elöljáróban azt szögezték le, hogy  egységesen fellépve az EU erősebb ebben a nyugtalanabb, kihívásokkal teli világban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor j4) az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozóján 2019. május 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

“Kelettől nyugatig, északtól délig egy Európát fogunk védeni” - ez szerepel az első pontban, kiemelve, hogy nincs helye olyan megosztottságnak, amely a közös érdekek ellen dolgozik. A továbbiakban megígérték a tagállamok, hogy jóban-rosszban egységesek fognak maradni és szolidaritást vállalnak egymással, sőt, minden esetben közös megoldásokra fognak törekedni. A folytatás is pont olyan, mint amiben az EU és Magyarország nem szokott egységes lenni, de most Orbán Viktor is aláírta:

„A jövőben is védeni fogjuk az életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot. Soha nem fogjuk magától értetődőnek tekinteni az európai polgárok nehezen kivívott elidegeníthetetlen jogait és alapvető szabadságait. Meg fogjuk védeni a Szerződésekben foglalt közös értékeinket és elveinket.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Mateusz Morawiecki lengyel (b), Peter Pellegrini szlovák (b3, háttal) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozójának kezdete elõtt tartott V4-es egyeztetésen 2019. május 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Az EU vezetői kötelezettséget vállaltak arra is, hogy csökkenteni fogják az Unión belüli különbségeket, és az embereket a politika elé helyezik és megvédik a polgárok biztonságát és ennek nem lehet pénzügyi akadálya. Kitértek a fiatalokra is, azt ígérték a következő generációknak, hogy a jövő kihívásainak megfelelni képes Uniót építenek.

Abban is megállapodtak, hogy globális szinten növelik majd az EU befolyását, egyrészt a nemzetközi rend fenntartása, másrészt pedig az új kereskedelmi lehetőségek kiaknázása terén. Megemlítették a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyét is.

Végezetül a következő generációknak is üzenve ez a kitétel szerepel: „A ma Európai Uniója erősebb a tegnapinál, erejét pedig tovább kívánjuk növelni a holnapra készülve.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

A nagyszebeni EU-csúcs alkalmat adott szűkebb körű egyeztetésekre: az MTI által közölt fotók szerint Orbán Viktor találkozott a visegrádi országok miniszterelnökeivel és fogadta Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke is.