HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Amerika szel...

„Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt”

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a 444.hu-nak adott interjúban beszélt Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról.

HIRDETÉS

„Olyan, mintha ikrek volnánk (…) nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket” – Cornstein elmondása szerint Donald Trump amerikai elnök ezekkel a szavakkal búcsúzott Orbán Viktortól a hétfői találkozójuk végén.

David Cornstein magyarországi nagykövet mindezt szemléltetésként hozta fel az interjúban, hogy rávilágítson arra, hogy Trump milyen eredménycentrikus vezető és Orbán Viktor magyar kormányfő politikája is ezt támasztja alá.

Jeszenszky: Nem hiszem, hogy a fegyvereladáson múlt a találkozó | Magyar Hang

Cornstein tavaly érkezett Magyarországra azzal a nem titkolt céllal, hogy a két ország között megromlott viszonyt jobbá tegye. Saját megfogalmazása szerint a korábbi Obama-kormány hozzáállásából adódott, hogy az USA vezetése szinte semmi figyelmet nem szentelt Magyarországnak. – Trump ehhez képest abból indul ki, hogy barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, nagyszerű közös történelmünk van, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással. Első dolgom volt, hogy megmutassam, Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt – fogalmazott a nagykövet, aki sokat tett azért, hogy a mostani találkozó megvalósuljon. Cornstein több ízben is kifejti az interjúban, hogy nem voltak konkrét napirendi pontjai a találkozónak, a lényeg inkább az volt, hogy „ez a két nagyon erős ember kialakíthat egy személyes viszonyt is, ami erősítheti a további együttműködésüket”.

HIRDETÉS

A találkozó nagy részén a magyarországi nagykövet is jelen volt, elmondása szerint a két államfő általánosságok szintjén beszélt „a bevándorlásról, amit hasonlóan látnak, a határellenőrzésről, és szóba került a fegyvervásárlás, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése is.”

Az ukrajnai állapotok is szóba kerültek a találkozón, e kapcsán a nagykövet az interjúban kifejtette, hogy bár az Egyesült Államok komoly támogatója Ukrajnának, katonai, anyagi és humanitárius segítséget is nyújt számára, de értik a magyar kormánya aggodalmait a ukrajnai magyarok sorsát illetően. – Támogatjuk a magyar ügyet az oktatás és a nyelvhasználat tekintetében, az nem lehet, hogy akik egész életükben csak magyarul beszéltek, azoknak hirtelen ukránul kelljen tanulniuk és ügyeket intézniük – mondta Cornstein, aki viszont kiemelte azt is, hogy nem ért egyet az ukrán törvények és a NATO-s ügyek összekapcsolásával. – Ukrajna fontos ütközőzóna Oroszország, illetve az orosz hadsereg és Magyarország között. Ennek megmaradása nagyon fontos, Magyarországnak is, és ez összefügg a NATO és Ukrajna jó kapcsolatával.

A nagykövet beszélt arról is, hogy az energiahordozók tekintetében diverzifikációra van szükség hazánkban, épp ezért a két ország közös erővel dolgozik azon, hogy az Exxon kitermelje, és Magyarországra hozza a romániai gázt, illetve hogy cseppfolyós gáz (LNG) érkezhessen Magyarországra, Horvátországon keresztül. – Eddig a szállítás költsége volt a fő probléma az LNG-vel, és én is csak most tudtam meg, hogy az amerikai erőfeszítéseknek hála mostanra ez annyira mérséklődött, hogy már nem drágább ez a gáz, mint a vezetéken érkező. Tovább fogunk dolgozni a diverzifikáción, és meg fogjuk oldani ezt az ügyet – mutatott rá a nagykövet.

A találkozón a fegyverkereskedelemről is szó esett a kapcsán, hogy a NATO-tagállamok, így Magyarország is, elkötelezték magukat, miszerint a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékáig növelik. David Cornstein nagykövet szerint Orbán Viktor jelezte, hogy Magyarország talán képes lesz ezt már korábban is teljesíteni az eredeti, 2024-es határidőnél.

A nagykövet szerint Trump és Orbán nagyon hasonlóan látják a világot, így kapcsolatuk jó irányba fejlődhet. – Biztos vagyok abban, hogy a magyar miniszterelnök testestül-lelkestül a NATO-val és a Nyugattal van, inkább mint bárki mással. Ám ha a helyében volnék, én is figyelnék a világ többi vezető hatalmára is, éppen úgy, ahogy ő teszi – fogalmazott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,887lájkolóTetszik
3,057követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valódi nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Negyedik Birodalom

Miért néz el mindent és bármit Németország [az Európai Unió] Orbán Viktornak? S miért buktatott ugyanakkor Németország [az Európai Unió] kormányt Athénban?

Söprés