HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld 15 fok és reg...

15 fok és reggel hatos ébresztés – ebbe a börtönbe vonult be a román képviselőház elnöke

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Román sajtóbeszámolók szerint hétfő délután börtönbe vonult Liviu Dragnea, a román kormánypárt (PSD) elnöke. Helyi idő szerint délután ötkor két lesötétített üvegű személygépkocsi indult el a politikus lakásának is helyt adó épület mélygarázsából. Jókora tömeg állt a ház előtt, a sajtó nagy része elindult az elsőnek távozó Skoda után, és az első piros lámpánál megálló járművet az összecsődülő tömeg egy része ököllel verni kezdte.

HIRDETÉS

A türelmesek jártak jól: a korrupció és hivatali visszaélés miatt elítélt képviselőházi elnököt egy másik autó, a mélygarázsból tíz perccel később kigördülő Dacia Duster terepjáró vitte a fővárosi Rahova börtönbe. 

Dragnea merge spre pușcărie. Încearcă să evite presa și protestatarii

Hogy ott milyen körülmények között lesz három és fél évig, egy másik politikus, az RMDSZ volt távközlési miniszterének. Nagy Zsoltnak a börtönnaplójából tudhatjuk meg. 

„A kb. 20 nm-es szobában van 4 db. régi, vasból készült emeletes ágy, 1 asztal, zuhany, kagyló és WC, a vastag vasajtót egy rácsos ajtó duplázza meg belülről. Az ablak mintegy 1,70 magasban van, sűrű ráccsal takarva a napfény bejutását is. Ezért nappal szinte állandóan égnie kell a szemsértő fehér neoncsőnek. Nem vagyok fázós, de így is jó pár napba került, ameddig megszoktam a szerintem alig 15 fokos hőmérsékletet” – írta naplójában Nagy Zsolt.

HIRDETÉS

„A nap a börtönben reggel 6-kor kezdődik, amikor nagy zörgés kíséretében kinyitják az ajtón levő vasablakot. Érkezik a reggeli. Az eddigi tapasztalat szerint ez lehet 1 db. főtt tojás vagy egy pár db. keksz marmaládéval (egy furcsán kemény állagú lekvár). 7-kor jön a reggeli ellenőrzés, 3-4 fegyőr érkezik egyszerre, egyikük egy nagy fakalapáccsal határozottan megdöngeti a rácsokat az ablakon (ez komoly) és megkérdezik, hogy van-e valami gond” – folytatódik a börtönnapló. 

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

„Délután 4 és 6 között van a sétaprogramom, egy kb. 30 m hosszú, 7 m széles, minden oldalán bekerített, betonozott udvaron. Ez jobban hangzik, mint a ketrec. Igyekszem minden nap kimenni és leszaladni a napi 30 percet.” A szobában van egy televízió is, amin bizonyos órákban 10 csatorna közül lehet válogatni. „Este 7-kor van az »esti vizit«, szintén a fakalapáccsal, a villanyoltás fakultatív, a szoba lakóinak a megegyezése szerint. Pontosítok: az általunk vezérelt világításról írtam az előbb, ugyanis éjjel is állandó fény van. A vaságyak nyikorgása mellé az éjszakák folyamán a más szobákból áthallatszó kiabálás, időnként verekedés zaja, »maneleéneklés« társul” – olvasható Nagy Zsolt börtönnaplójában. 

A bukaresti legfelsőbb bíróság öttagú tanácsa hétfőn hagyta helyben az alapfokon hozott ítéletet, és hivatali hatalommal való visszaélésre történő felbujtásban találta vétkesnek a kormányzó alakulat vezetőjét.

Dragnea első fokon júniusban három év és hat hónapos börtönbüntetést kapott, és a bíróság egyúttal elrendelte a politikus korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is. 2016-ban ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...