HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld 15 fok és reg...

15 fok és reggel hatos ébresztés – ebbe a börtönbe vonult be a román képviselőház elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Román sajtóbeszámolók szerint hétfő délután börtönbe vonult Liviu Dragnea, a román kormánypárt (PSD) elnöke. Helyi idő szerint délután ötkor két lesötétített üvegű személygépkocsi indult el a politikus lakásának is helyt adó épület mélygarázsából. Jókora tömeg állt a ház előtt, a sajtó nagy része elindult az elsőnek távozó Skoda után, és az első piros lámpánál megálló járművet az összecsődülő tömeg egy része ököllel verni kezdte.

A türelmesek jártak jól: a korrupció és hivatali visszaélés miatt elítélt képviselőházi elnököt egy másik autó, a mélygarázsból tíz perccel később kigördülő Dacia Duster terepjáró vitte a fővárosi Rahova börtönbe. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Dragnea merge spre pușcărie. Încearcă să evite presa și protestatarii

Hogy ott milyen körülmények között lesz három és fél évig, egy másik politikus, az RMDSZ volt távközlési miniszterének. Nagy Zsoltnak a börtönnaplójából tudhatjuk meg. 

„A kb. 20 nm-es szobában van 4 db. régi, vasból készült emeletes ágy, 1 asztal, zuhany, kagyló és WC, a vastag vasajtót egy rácsos ajtó duplázza meg belülről. Az ablak mintegy 1,70 magasban van, sűrű ráccsal takarva a napfény bejutását is. Ezért nappal szinte állandóan égnie kell a szemsértő fehér neoncsőnek. Nem vagyok fázós, de így is jó pár napba került, ameddig megszoktam a szerintem alig 15 fokos hőmérsékletet” – írta naplójában Nagy Zsolt.

HIRDETÉS

„A nap a börtönben reggel 6-kor kezdődik, amikor nagy zörgés kíséretében kinyitják az ajtón levő vasablakot. Érkezik a reggeli. Az eddigi tapasztalat szerint ez lehet 1 db. főtt tojás vagy egy pár db. keksz marmaládéval (egy furcsán kemény állagú lekvár). 7-kor jön a reggeli ellenőrzés, 3-4 fegyőr érkezik egyszerre, egyikük egy nagy fakalapáccsal határozottan megdöngeti a rácsokat az ablakon (ez komoly) és megkérdezik, hogy van-e valami gond” – folytatódik a börtönnapló. 

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

„Délután 4 és 6 között van a sétaprogramom, egy kb. 30 m hosszú, 7 m széles, minden oldalán bekerített, betonozott udvaron. Ez jobban hangzik, mint a ketrec. Igyekszem minden nap kimenni és leszaladni a napi 30 percet.” A szobában van egy televízió is, amin bizonyos órákban 10 csatorna közül lehet válogatni. „Este 7-kor van az »esti vizit«, szintén a fakalapáccsal, a villanyoltás fakultatív, a szoba lakóinak a megegyezése szerint. Pontosítok: az általunk vezérelt világításról írtam az előbb, ugyanis éjjel is állandó fény van. A vaságyak nyikorgása mellé az éjszakák folyamán a más szobákból áthallatszó kiabálás, időnként verekedés zaja, »maneleéneklés« társul” – olvasható Nagy Zsolt börtönnaplójában. 

A bukaresti legfelsőbb bíróság öttagú tanácsa hétfőn hagyta helyben az alapfokon hozott ítéletet, és hivatali hatalommal való visszaélésre történő felbujtásban találta vétkesnek a kormányzó alakulat vezetőjét.

HIRDETÉS

Dragnea első fokon júniusban három év és hat hónapos börtönbüntetést kapott, és a bíróság egyúttal elrendelte a politikus korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is. 2016-ban ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,965lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek