HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Miért égették...

Miért égették el azonnal az egyiptomi exelnök holttestét?

Egyre többen fejezik ki a kételyeiket a gyanús halálesettel kapcsolatban.

HIRDETÉS

Valami nem stimmel a megpuccsolt egyiptomi elnök elhunytával kapcsolatban – egyre többen jutnak erre a következtetésre azután, hogy Mohamed Murszi június 17-i halála körül egyre több a gyanús elem, amire nincs magyarázat.

HIRDETÉS

Mindenek előtt arra, vajon mire gondolhatott az ország történetének első demokratikusan megválasztott, majd 2013-ban megpuccsolt államfője, mikor percekkel a halála előtt a meghallgatáson arról beszélt, hogy „számos olyan titok” birtokában van, amelyek felfedése akár a szabadulását is biztosíthatná, mégsem mondhatja el ezeket, mert az ártana Egyiptom nemzetbiztonságának. Csak növelte a kételyeket a politikus egykori harcostársának, Mohamed Szudánnak a bejelentése, miszerint Murszi halála „előre kitervelt gyilkosság” volt, mert az egykori elnöktől megtagadták a gyógyszereket és a látogatásokat, és alig lehetett bármit tudni egészségi állapotáról. Habár a Muzulmán Testvériség egyik londoni vezetőjének kijelentése ilyen formában túlzásnak tűnik, kétségtelen tény, hogy a jogvédők már régóta figyelmeztettek, hogy a dél-kairói Tora börtön egy különleges szárnyában őrzött rab fogva tartási körülményei messze elmaradtak az egyiptomi és nemzetközi standardoktól.

Ennél is több kérdést vet fel, hogy Murszit a halálának beállta után néhány órával már el is hamvasztották anélkül, hogy érdemi vizsgálatot végeztek volna a halálának okáról. A jogvédő szervezetek ezért azonnali független vizsgálatot követeltek. Megszólalt azóta az Amnesty International is, amely szerint Murszit hat év alatt a börtönben csak háromszor látogathatták meg a családtagjai és megtagadták tőle, hogy az ügyvédeivel és az orvosával személyesen konzultáljon.

Nem maradt el az ENSZ bírálata sem. A nemzetközi szervezet Emberi Jogi Tanácsa szerint aggodalmak merültek föl Murszi fogva tartásának körülményei miatt, beleértve az orvosi ellátást is. A testület ezért független vizsgálatot kért Murszi halála, illetve fogva tartása ügyében. Szerintük a vizsgálatot olyan bírósági vagy más, mértékadó hatóságnak kell elvégeznie, amely független az egyiptomi büntetés-végrehajtás intézményétől, és fel van hatalmazva a halál körülményeinek és okainak „gyors, pártatlan és hatékony vizsgálatára”.

HIRDETÉS

Ennél is hevesebben reagált Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki jelenleg minden idejét azzal tölti, hogy a június 23-ai isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti jelöltje mellett kampányoljon. A török elnök – aki már a halála napján vértanúnak nevezte a volt egyiptomi államfőt – szerdán a híveinek tartott kampányrendezvényen Egyiptom felelősségre vonását sürgette Murszi halálával kapcsolatban és kijelentette: az egykori egyiptomi kollégáját megölték. Erdogan azonban további részletekkel is szolgált. Szerinte Murszi 20 percen keresztül vergődött a bíróságon, de a hatóságok nem avatkoztak közbe. Ezért arra szólította az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetét (OIC), hogy szintén tegye meg a szükséges lépéseket. De egyben jelezte azt is, hogy a témát a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletén is fel fogja vetni.


Az egyiptomi vezetés azonban mindent megtesz azért, hogy ne legyenek további vizsgálódások. Kairó szerdán Murszi halálának szándékos átpolitizálásával vádolta az ENSZ-t, Ahmed Háfez egyiptomi külügyi szóvivő szerint a világszervezet felszólítása olyan országéhoz hasonlít, amely a saját politikai céljaira igyekszik felhasználni a megbuktatott államfő halálát. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy kedden Törökországban országszerte gyászszertartásokat tartottak Murszi emlékére, amelyen több török politikus, egyebek közt Ali Erbas, a vallásügyi hivatal vezetője és Abdulhamit Gül, az igazságügyi miniszter is jelen volt.

Az egyiptomi hatóságok emellett belföldön is mindent megtesznek azért, hogy a Murszi halála körüli kételyek hangoztatói még véletlenül se szerveződjenek meg. Így megtiltották, hogy az egykori elnököt nyilvános temetésen helyezzék örök nyugalomra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,114lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egy ujjal se

A kormány kultúrpolitikusai ma eleve megnyerhetetlen terepen folytatják fölösleges harcukat. Milyen izgalmas lenne, ha elkezdenének tényleg a kultúrával foglalkozni.