HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A magyar jelö...

A magyar jelöltek kavarták a napirendet az EP-ben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megválasztották az Európai Parlament bizottsági elnökeit és alelnökeit, a szavazások rendben lementek, kivéve a fideszes jelöltekkel kapcsolatos választásokat. Lehetett rá számítani, hogy nem lesz minden rendben, mert a zöldek, a liberálisok, a szociáldemokraták frakciója jelezte, hogy az öt fideszes alelnök-jelöltet nem fogják megszavazni.

Mindez arra volt elegendő, hogy három fideszes jelöltet nem választottak meg a kijelölt helyre, hanem elnapolták a döntést. Egyelőre nem lett alelnök Hídvégi Balázs az állampolgári jogi, bel- és igazságügy (LIBE) bizottságban, Bocskor Andrea a kulturális bizottságban és Trócsányi László az alkotmányügyi bizottságban. Ugyanakkor alelnökké választották Gál Kingát a biztonság és védelem bizottságban és Deutsch Tamást a költségvetési ellenőrzési bizottságban. Szintén alelnök lett Ujhelyi István MSZP-s képviselői a közlekedési bizottságban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hídvégi Balázs esetében többször is megszakították az ülést, ezek után jutottak arra a következtetésre, hogy inkább egy későbbi ülésen döntenek erről a pozícióról. A helyzetre az lenne a megoldás, hogy az Európai Néppárt új jelölteket állít, hiszen ezeket a pozíciókat a pártok közötti megegyezés alapján a Néppártnak kell betöltenie. A LIBE bizottságban egyébként Lopez Pedro Aguilar, spanyol szocialista képviselő lett az elnök.

A nap krónikájához tartozik, hogy több parlamenti képviselőcsoport meghallgatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökjelöltjét. A nagyobbik német kormánypártból, a kereszténydemokrata CDU-ból érkező politikus elmondta, hogy szigorúbb fellépésre van szükség a jogállamisági ügyekben, beszélt Magyarországról is, óvatosan fogalmazva azt mondta, hogy a vitás kérdésekben az Európai Bíróság dönt, azokat az döntéseket be kell tartani. 

HIRDETÉS

Ugyanakkor kiemelte, bizottsági elnökként egy új, átfogó jogállamisági mechanizmussal szeretné minden évben tesztelni valamennyi tagállam demokráciáját. Von der Leyenről a jelenlegi menetrend szerint a jövő hét kedden, július 16-án szavaz az Európai Parlament plenáris ülése, ezt követően állíthatja fel a biztosi testületet. Amivel kapcsolatban azt kérte, hogy minden állam két jelöltet állítson: egy férfit és egy nőt, a nemek közötti egyensúly elérése érdekében. Itt továbbra is kérdéses, hogy lehet-e Trócsányi Lászlóból biztos, az ATV szerint Deutsch Tamás a tartalék jelölt, lapunk pedig már megírta, hogy Győri Enikő jelölése is várható – ez most különösen aktuális, a női jelölt előnyt jelent.

Brüsszelben nem osztottak lapot Közép-Európának | Magyar Hang

Miért érhette meg támogatni az integráció haszonélvezőinek a „nagyok” által megkötött paktumot?

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,927lájkolóTetszik
3,631követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek