HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Peking csak b...

Peking csak blöfföl, amikor fenyeget?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egyre többen tartanak attól, hogy Hongkongban megismétlődhetnek a harminc évvel ezelőtti Tienanmen téri események, amikor is a kínai hadsereg fegyveresen fojtotta el a kommunista rezsim elleni tüntetéseket. A pekingi vezetést azonban mintha nem is érdekelné, hogy már sokan a kommunista országban egyébként mind a mai napig tabuként kezelt tragédiát vizionálják. Sőt, mintha Hszi Csinping rendszere maga is sokat tenne azért, hogy a tüntetőkben fenntartsa a félelmet, miszerint bármikor beavatkozhat a kínai hadsereg.

HIRDETÉS

Hongkongban tíz hete tartanak a sokat vitatott kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött tüntetések, amelyek azóta súlyos politikai válsággá terebélyesedtek. Mivel a tömegdemonstrációk annak ellenére is folytatódnak, hogy a jogszabálytervezet bevezetését felfüggesztették, az elmúlt hetekben Kína különböző felületeken több olyan propagandavideót is közzétett, amelyek a kínai hadsereg – teljesen nevén a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg – erejét hivatott demonstrálni. Az egyik ilyen a Sencsenben gyakorlatozó, a hadsereg kötelékébe tartózó rendőri erők járműit mutatta – ez a szerv a zavargások feletti ellenőrzésért, illetve a terrorizmus elleni küzdelemért felelős.

Személyes találkozót akar Trump a kínai elnöktől Hongkong ügyében | Magyar Hang

Ennél is egyértelműbben fogalmazott nemrég az állami Global Times főszerkesztője, Hu Hszi-csin [Hu Xijin], aki Twitter-oldalán megüzente: ha Hongkong nem tudja helyreállítani a rendet, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy Peking beavatkozzon. Ezzel egyidejűleg a kommunista vezetés maga is kinyilvánította, nem marad tétlen, ha tovább súlyosbodik a válság a különleges közigazgatási területen. A kelet-ázsiai ország nagy-britanniai nagykövete, Liu Hsziao-ming [Liu Xiaoming] kifejtette: a hongkongi tüntetők egy része a terrorizmus jeleit mutatja, a központi kínai kormánynak viszont megvan az eszköze ahhoz, hogy bármilyen zavargást gyorsan elfojtson.

Ugyanebben az időben az interneten terjedni kezdett egy videó, amelyen a kínai paramilitáris erők teherautóit lehetett látni, ahogy a Hongkonggal szomszédos Sencsenbe tartanak. A kínai beavatkozás körüli félelmeket erősítette Donald Trump amerikai elnök is, amikor közölte: az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta, hogy a kínai kormány csapatokat küld a hongkongi határhoz.

HIRDETÉS
Kínai katonai járművek sorakoznak a hongkongi határnál | Magyar Hang

Mégis, mostanra egyre több jel utal arra, hogy a kínai vezetés egyszerűen blöfföl, amikor a beavatkozással fenyegetőzik. Habár a kínai hadseregnek saját helyőrsége is van Hongkongban, sőt a városállam alaptörvénye rendelkezik arról, hogy a hadsereg a hongkongi kormány kérésére a közrend fenntartása érdekében és katasztrófa-elhárítás céljából beavatkozhat, ennek igen kicsi az esélye. Legfőképpen azért, mert egy hongkongi beavatkozásért Kínának túlságosan nagy árat kellene fizetnie, elég csak a jelenleg is zajló amerikai–kínai kereskedelmi háborúra gondolni. Ha Kína esetleg rosszul kezelné a helyzetet, azzal a kereskedelmi megállapodás létrejöttét veszélyeztetné. Ráadásul egy rendteremtő katonai művelet egyáltalán nem lenne olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

Emlékeztetőül: a két budapestnyi Hongkongban közel 7,5 millióan élnek, a városállam tehát a Föld egyik legsűrűbben lakott területe. A tüntetések pedig olyan méretűek – csak a most hétvégi demonstráción 1,7 millióan jelentek meg –, hogy még a feloszlatása is hatalmas erőket igényelne. És akkor még nem esett szó arról, hogy Hongkong teljes egészében nyitott a világra, így egy esetleges beavatkozás az egész világ szeme előtt zajlana. A jelen helyzetben így Kínának egyszerűen nem éri meg, hogy egy katonai lépéssel kockáztassa a nagy nehezen kiharcolt pozícióit.

Újra forrósodik a helyzet Hongkongban | Magyar Hang

De akkor miért fenyegetőzik Peking? Mostanra egyre inkább úgy tűnik, a kommunista rezsimnek az a stratégiája, hogy megfélemlítéssel és elrettentéssel próbálja távol tartani a tüntetésektől a hongkongiakat. Ma ugyanis a külső körülmények már egyáltalán nem engedik meg, hogy a kommunista rezsim tetszése szerint válogasson az eszközökben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.