HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Jóváhagyták a...

Jóváhagyták a tagállamok a brexitet

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elfogadták az uniós tagállamok vezetői a Nagy-Britannia EU-tagságát megszüntető kilépési megállapodást. Ezzel újabb jogi akadály hárult el az elől, hogy a britek október 31-ével elhagyják az uniót. A dokumentumot jövő héten ratifikálja az Európai Parlament, az előzetes hírek alapján ezzel nem lesz gond. Ugyanakkor el kell fogadnia a kilépési megállapodást a brit alsóháznak is. Erről szombaton szavaznak Londonban, egyelőre kérdéses, hogy Boris Johnsonnak és pártjának meglesz-e a többsége.

HIRDETÉS

A kilépési megállapodás tulajdonképpen már egy éve készen van, azt a változatot azonban több alkalommal sem fogadta el a brit alsóház. A mostani verzió a korábbitól csak 5 százalékban tér el, a legfontosabb kérdés az volt, hogy hol húzódjon meg az EU és Nagy-Britannia vámhatára. El kellett ugyanis kerülni, hogy Írország és Észak-Írország között újból határokat kelljen építeni, az újbóli ellenőrzéséek ugyanis vélhetőleg véget vetnének a törékeny békének. 

Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója úgy foglalta össze az alku lényegét, hogy a brit hatóságok azokra a termékekre, amelyek az északír belépési pontokon keresztül Nagy-Britanniában kerülnek forgalomba, kivetik a brit adókat. Azonban ha a terméket az EU-ban tovább akarják értékesíteni, akkor már az uniós adórendszert fogják alkalmazni. Észak-Írország lesz az egységes európai piac belépőpontja, egyfajta hídszerepet tölt majd be.

Négy év elteltével az északír parlament dönthet arról – tehát nem az EU és nem az Egyesült Királyság –, hogy fenntartja-e ezt a rendszert, vagy újat fogadnak el helyette.

HIRDETÉS

Azok az uniós állam- és kormányfők, akik a csúcstalálkozó kapcsán nyilatkoztak, elégedettek voltak a döntéssel és támogatták a megegyezést. Orbán Viktor – szokásához híven – most is az újságírókat megkerülve, nyilatkozat nélkül ment be az Európai Tanács épületébe. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke azt mondta, hogy a brexit valaminek nem a vége, hanem a kezdete, innentől arra kell törekedni, hogy minél jobb kapcsolatot alakítsanak ki az EU és Nagy-Britannia között. Az egyezmény része egyébként a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló politikai nyilatkozat is.

A döntést hivatalosan Donald Tusk jelentette be, aki kulcsfontosságúnak nevezte azt, hogy a változtatásokkal nem sérült meg az európai közös piac integritása. Mint mondta, ehhez szükség volt Boris Johnson brit miniszterelnök támogató hozzáállására is, amellyel elfogadta az északír beléptetőpontok létrejöttét. „Így kerülhető el a káosz és a konfliktus” – mondta Donald Tusk, aki személy szerint mély szomorúságot érez a britek kiválása miatt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,688lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor felköpött és alátolta az országot

Teszi mindezt azért, hogy inkább acsarkodjunk és ne azt nézzük, hogy a magyar állam számos szektorban a válság jeleit mutatja.