HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán-Putyin ...

Orbán-Putyin találkozó: gazdasági és energetikai ügyek az állandó témák

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egy év elteltével ma ismét találkozik Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel, ezúttal a magyar fővárosban, Budapesten. Az orosz elnök látogatását a Budapesten közlekedők – a lezárások, forgalomkorlátozások miatt – bizonyosan megérzik, de hosszabb távon mindenkit érinthet a találkozó. Energetikai megállapodásokról, többek között a 2021-ben lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbításának feltételeiről alighanem szó esik – bár a hvg.hu szerint a főbb elemekben már megegyeztek – és a Paks II.-re vonatkozó orosz hitelszerződés ügyében is várhatók fejlemények. Azt lehet már egy ideje tudni, hogy bejelentés várható arról, hogyan kárpótolja a Lukoil a Molt, miután az orosz olajipari cég szennyezett nyersolajat szállított.

HIRDETÉS

A lehetséges témákban a keddi kormányközi gazdasági bizottsági ülés is kevés eligazítást ad. Annyit tudni, hogy együttműködési megállapodást készítettek elő a gazdaság, a sport és az űrkutatás területén, de szó volt a keresztény közösségek védelméről is.

Megvétózta a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát Magyarország | Magyar Hang

Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország – jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten. Az MTI összefoglalója szerint a miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megakadályozta.

Rutinlátogatás

Az eddigi kétoldalú találkozókról kiadott hivatalos közelmények visszatérő eleme a gazdasági és energetikai együttműködés aktuális értékelése, illetve fejlesztése.

A tavaly szeptemberi találkozón például szóba került a Török Áramlat gázvezeték kiépítését követő fejlesztés. Orbán ugyanis azt mondta, hogy Magyarország pályázik arra, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon haladjon keresztül. 2018-ban azonban az oroszországi labdarúgó világbajnokság adta lehetőséget is kihasználták a felek egy találkozóra. A Kremlben gazdasági és energetikai kérdések voltak terítéken. A tárgyalásról Orbán Viktor szóvivője tájékoztatta a távirati irodát.

HIRDETÉS

„Magyarország Putyin trójai falova az Unióban” | Magyar Hang

Növekvő kockázatot jelent Európa számára Magyarország közeledése Oroszországhoz – írja a Globalsecurityreview.com amerikai biztonságpolitikai portál. A cikk szerint hazánk ugyan nem veti el az Európai Unió értékeit, de egyre közelebb kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájához.

2017 augusztusában is egy sporteseményen futottak össze. Akkor a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság megnyitóját használták egy protokolláris találkozóra. Az abban az évben ez már a második „randevú” volt, mert korábban, februárjában is találkoztak Budapesten. Ez fajsúlyosabb bejelentéseket hozott: hosszú és sikeres tárgyalások során gazdasági kérdések álltak a fókuszban. Ilyen volt a paksi bővítése két új blokkal. A 12 milliárd eurós beruházás Putyin szerint 10 ezer új munkahelyet teremt. Ekkor jelentették be azt is, hogy elkezdődtek az egyeztetések a 2021 utáni gázszállítás feltételeiről.

2016-ban Moszkvában találkoztak. Putyin a találkozón az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést. Ekkor hosszabbították meg a magyar földgázszállítási szerződést is. Orbán Viktor pedig annak örvendett, hogy a két ország évente egyszer a legmagasabb szintű találkozón tekinti át az együttműködés kérdéseit.

Amerikai lapok: Putyin mellett Orbán is Ukrajna ellen hangolta Trumpot | Magyar Hang

Amerikai lapértesülések szerint Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump még a korábbinál is rosszabb véleményt formált Ukrajnáról. Minderről a Washington Post és a New York Times számolt be.

Ekkorra már bevált rendje volt a Putyin-Orbán találkozóknak. De az orosz államfő nemcsak Orbán Viktorral, hanem a szocialista kormányok idején is kereste kapcsolatot Magyarországgal. Putyin Gyurcsány Ferenccel 2009 novemberében találkozott utoljára. Gyurcsány akkora már nem volt kormányfő, mivel márciusban lemondott. Putyin a korábbi kormányfőt és feleségét, Dobrev Klárát magánjellegű vacsorára hívta a lakásába. Gyurcsány Ferenc az MTI híre szerint azt mondta, hogy családtól és a gyerekektől beszélgettek, és arról is, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem.

Gyurcsány 2006 tavaszán szintén otthonában fogadta Putyint, majd abban az évben Szocsiban tárgyaltak. Egy évvel később pedig Moszkvában találkoztak. A korábbi kormányfő 2008-as moszkvai látogatása pedig azért volt érdekes, mert akkor írták alá a felek a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást – idézte fel az MTI akkori híre.

Emlékezetes: a Fidesz akkoriban – ellenzékben – azt hangoztatta, hogy a miniszterelnök a közvélemény és az Európai Unió háta mögött energetikai megállapodást hozott tető alá. Ezt el is nevezték Gyurcsány-Putyin paktumnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,771lájkolóTetszik
2,960követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek