Exit poll: Dancila lehet Johannis kihívója a román elnökválasztás második fordulójában

Exit poll: Dancila lehet Johannis kihívója a román elnökválasztás második fordulójában

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után pártja kolozsvári eredményváróján 2019. 11. 10-én. (Fotó: MTI / Kiss Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vártnak megfelelően Klaus Johannis hivatalban lévő államfő 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját, az exit pollok pedig azt valószínűsítik, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a kihívója a második fordulóban. Az MTI beszámolója szerint a 22 százalék körüli eredményre taksált Dancila ugyanis 6 százalékkal előzi meg a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Dan Barnát.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,9-4,6 százalék körüli eredménnyel.

Az exit pollok ismeretében Klaus Johannis és Viorica Dancila is sikerről beszélt. Előbbi a szociáldemokraták fölött aratott történelmi győzelemként értékelte az eredményeket, szerinte az elmúlt 30 évben a román választók még sosem utasították el ennyire egyértelműen a PSD-t. Dancila pedig a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a „példátlan támadásoknak kitett” pártja sikereként nevezte választási eredményét.

Végre megoldották a külföldön élők szavazását - Romániában | Magyar Hang

A hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát, a hazai részvétel tehát elmaradt az öt évvel korábbi 52 százaléktól. A választási hatóság statisztikái szerint a városokban leadott szavazatok száma mintegy másfél millióval meghaladja a falusi voksokét.

A jelentős magyar lakosságú megyékben mindvégig elmaradt a részvétel az országos átlagtól: Kovászna és Szatmár megyében a jogosultak 37 százaléka, Hargita megyében pedig 42 százaléka élt választójogával.

Kelemen Hunor szavai szerint több szavazatot sikerült szereznie, mint 2009-ben vagy 2014-ben. – Amióta külön tartják a parlamenti választást az elnökválasztástól ez jó eredmény. Számításaink szerint 390-400 ezer szavazat között lesz az abszolút szám – jelentette ki. Köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik rá szavaztak az első fordulóban, és azoknak a román embereknek is, „akik meghallották a tisztelet, a bizalom üzenetét”.