Nem biztos, hogy a halpiacról szabadult el a koronavírus

Nem biztos, hogy a halpiacról szabadult el a koronavírus

Fertőtlenítőszert szórnak önkéntesek a kínai Santung tartománybeli Csingtaóban 2020. január 28-án (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban úgy tűnt, hogy a Huanan Seafood Market nevű piacról származik a 2019-cNoV koronavírus, de ma már korántsem vagyunk biztosak benne. Az azóta napvilágot látott publikációkból ugyanis kiderült, hogy az első koronavírussal fertőzött nem volt kapcsolatban a piaccal, ahogy a következő három esetből kettő szintén nem. Ezért további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön a koronavírus eredete – nyilatkozta a Magyar Hangnak Richard H. Ebright, a Rutgers Egyetem biokémia professzora, az egyetem mikrobiológiai intézetének (Waksman Institute) a vezetője.

Ugyanerről számolt be az amerikai Science Magazin internetes kiadása, amikor a The Lancet tudományos portálon megjelent kutatásra hivatkozva azt írja, kínai tudósok nagy csapata jutott arra a következtetésre, hogy kétségek merültek fel azzal az elmélettel kapcsolatban, amely szerint a halpiacról indult a fertőzés. A tudósok az első 41 beteget vizsgálva arra jutottak, hogy közülük 13-an semmiféle kapcsolatban nem voltak a piaccal.

Már korábban is napvilágot láttak olyan feltételezések, hogy esetleg a Vuhani Biobiztonsági Laboratóriumból (National Bio-safety Laboratory, Wuhan) szabadulhatott el a gyilkos vírus. A Daily Mail híre szerint többen elgondolkodtak azon, hogy vajon véletlen-e, hogy a fertőzések epicentrumától alig 20 mérföldre található a vuhani laboratórium.

Az összefüggést ugyan senki nem tudta bizonyítani, de a laboratórium 2014-es megnyitását követően többen felemelték szavukat, mert nem tartották megfelelően biztonságosnak a kínai biológiai laboratóriumokat. A laboratórium biztonság egyik élharcosának számító Ebright a Nature című folyóiratban 2017-ben arra figyelmeztetett, hogy a másfél évtizeddel korábban pusztító SARS koronavírus többször is kiszökött az igen magas biztonsági fokozatba sorolt pekingi laboratóriumokból. Hasonlóképpen vélekedett a cikkben Tim Trevan, a Marylandben található Damascusban működő CHROME Biosafety and Biosecurity Consulting intézet alapítója, aki arról beszélt, hogy a legszigorúbb biztonsági besorolású (BSL-4) laboratóriumok biztonsága szempontjából kiemelten fontos az ott dolgozók nyitottsága, ami a nagyon hierarchikus kínai társadalomban kérdéses. 

A The Washington Times konzervatív napilap tovább viszi a Daily Mailben megjelent elképzelést, s egyenesen annak lehetőségét veti fel, hogy a koronavírus annak a Vuhani Virológiai Intézetnek (Wuhan Institute of Virology) a biológiai fegyverprogramjához köthető, amely kapcsolatban áll a Vuhani Biobiztonsági Laboratóriummal.

Ezt az értesülést a The Washington Post épp a lapunknak is nyilatkozó Richard Ebrightra hivatkozva cáfolta, aki szerint a vírus génszerkezete és tulajdonságai nem utalnak arra, hogy mesterségesen előállított vírusról lenne szó. Ugyanerre utalt Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem (University of Maryland) biológiai fegyver szakértője, amikor elmondta, több tucat tudóssal folytatott konzultációt követően arra jutottak, hogy nincs alapja a biológiai fegyver teóriának.

Emmi: Panaszmentes a Kínából érkezett gép pilótája | Magyar Hang

Nincs már láza. A vizsgálatok közben levett mintákat már laborban vizsgálják, még szerdán meg is lehetnek az eredmények.

Eközben a South China Morning Post arról ír, hogy a kínai hatóságok legfrissebb, mai adatai szerint a fertőzöttek száma elérte az 6061-et, ami több, mint ahány embert a 2002-2003-ban pusztító SARS vírus összesen megfertőzött. Ismert, hogy a SARS csaknem 800 emberéletet követelt, a mostani, 2019-cNoV vírus regisztrált halálos áldozatainak száma hivatalos adatok szerint ma reggelig 132-re emelkedett, Hubei tartományban pedig, ahonnan az első fertőzéseket jelentették, újabb 840 beteget regisztráltak.

Az oltóanyag kifejlesztése pedig hosszú időt vesz igénybe. Miután Oroszország megkapta Kínától a koronavírus gént, ott is elkezdődtek az ezzel kapcsolatos kutatások, csakúgy, mint az Egyesült Államokban, illetve Hongkongban. Az amerikai tudósok úgy vélik, legkevesebb hat hónapra van szükség az oltóanyag forgalomba hozásához. Hongkongban pedig Jüen Kvok-jung professzor, a fertőző betegségek szakértője arról beszélt kedden, hogy a város kutatói oltóanyagot fejlesztettek ki, de az állatokon végzett kísérletek hónapokig tartanak, majd azt követően újabb egy év, amíg a forgalmazáshoz szükséges emberkísérletek is véget érnek.

Némi reményt ad az oltóanyag kifejlesztésével kapcsolatosan, hogy a BBC híre szerint a melbourne-i Peter Doherty Institute kutatói egy betegtől vett koronavírust felhasználva a vírus egy másolatát állították elő, amely segítheti az ellenszer létrehozását.

A WHO szerdai sajtótájékoztatója szerint az eddigi fertőzések 2 százaléka volt halálos. Mint elmondták, még nem láttak ennyire összeszedett reakciót a világ kormányaitól, mint most. Azt is hozzátették, hogy folyamatosan friss, mindenki számára elérhető információkat osztanak meg a WHO honlapján – közölte Michael Ryan, a szervezet egészségügyi vészhelyzetekért felelős ügyvezető igazgatója.

Tiszti főorvos: laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy a kínai gép Budapestre érkezett pilótája nem koronavírusa van

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg – jelentette ki Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján aláhúzta, ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget, kiemelten odafigyelnek a megelőző intézkedésekre.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy az utazókat tanácsokkal, írásos tájékoztatókkal látják el. Emellett a repülőtéren kézfertőtlenítőket helyeztek el. A „kritikus” tünetekkel rendelkező utasokat a reptéri egészségügyi szolgálat azonosítja. „Így történt ez az éjszaka Budapestre érkezett lázas beteg esetében is. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették: nem koronavírusa van” – közölte a tiszti főorvos.