HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Óriási botrán...

Óriási botránnyal indult az amerikai előválasztás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egyelőre nem sikerült összeszámolni, hogy a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikusok hány szavazatot szereztek az iowai előválasztáson. Mindegyikük győztesnek hirdette magát, aztán tovább mentek, hogy New Hempshire-ben folytassák a kampányt. A republikánus Donald Trump hatalmas, 97 százalékos többséggel húzta be az iowai körzetet, majd a twitteren kiosztotta ellenfeleit.

Közel fél napos bizonytalanság után kedd estig sem sikerült az iowai Demokrata Pártközpontnak összesítenie az előválasztás eredményét. A szavazatok elektronikus összegzését azután függesztették fel, és álltak át a hagyományos összesítésre, hogy a pártközpontban a gépi számlálás során diszkrepenciákra lettek figyelmesek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A demokrata párt helyi szervezete egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a késlekedés okáról. Az egyik verzió szerint a választási körzetekben az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően. Keddre virradóra viszont még azt mondták, hogy kézzel számolnak át minden egyes voksot, és ez lassítja a folyamatot. Közölték azt is, hogy nem érte támadás a számítógépes rendszert, és nem volt baj a telefonos alkalmazásokkal sem, csak túl sokan vettek részt a jelölőgyűléseken (kaukusz).

A demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusok jó része már New Hampshire államban kampányol, ahol február 11-én lesznek az előválasztások.

HIRDETÉS

Az iowai szavazás lezártakor több demokrata jelölt is bizakodó volt. Ahogyan David Axelrod, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadója nyilatkozta: „mindenki győztesnek érezte magát”.

Demokráciaimport Amerikából – Avagy hogyan alakult ki az előválasztás rendszere? | Magyar Hang

Hétfőn este, még Iowában, Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere azt mondta: sikerült az áttörése Iowában, az emberek megértették az ő üzenetét. Bernie Sanders vermonti szenátor bejelentette: kampánycsapata saját számításai szerint egyértelmű, hogy Iowában ő nyerte a kaukuszokat. Sanders adatai szerint a második helyen Buttigieg végzett, a harmadik pedig Elizabeth Warrren massachusettsi szenátor lett. Joe Biden volt alelnök – aki az egyes körzetekből érkezezett részeredmények szerint lemaradt vetélytársai mögött – úgy fogalmazott: „megtettem, amit megígértem”.

Noha az Iowában megszerezhető delegáltak nem teszik ki a végső szám 1%-át (41 delegált a későbbi 4765-ből), mégis, mivel az iowai kaukusz hatalmas médiafigyelmet kap, így jelenős momentumot tud adni a győztesnek. Az elmúlt időszakban az esetek nagyobbik felében győzött az előválasztási idényben saját pártján belül az iowai győztes. Donald Trumpnak is ez adta meg a kezdőlökést 2016-ban, ahogy Barack Obamának is 2008-ban. A demokrata pártiak esetében 2000 óta minden alkalommal, aki megnyerte az iowai kaukuszt, az a jelölt lett végül a párt hivatalos elnökjelöltje is.

HIRDETÉS

A CNN hírtelevízió elemzője kétségeit fejezte ki az iowai eredmények megbízhatóságát illetően. A The New York Times című lap a választók csalódottságáról írt.

Donald Trump – aki az iowai jelölőgyűléseket 97,1 százalékos támogatottsággal nyerte meg – a Twitteren „hamisítatlan katasztrófának” minősítette a demokraták jelölőgyűléseit. Az elnök így fogalmazott: „Semmi nem működik, pontosan úgy, ahogyan az országot irányították.”

Hogy problémák vannak a demokratáknál, jelzi az is, hogy John Kerry egykori elnökjelölt, majd Obama második külügyminisztere állítólag arról beszélt, hogy a jelenlegi demokrata felhozatal olyan gyenge, hogy még a végén neki is be kell állnia csatasorba.

Hillary Clinton pedig, miután nyilvánosan leszólta Sanders és főleg követőit, a hírek szerint azon filozofál, hogy alelnökként segítené győzelemre az egyik jelölt kampányát (Joe Biden vagy Michael Bloomberg jöhet szóba Clinton esetében).

Az biztos, hogy még semmi sincs lefutva, és egyre nagyobb lesz csak a káosz a demokraták oldalán, ami viszont Trump újraválasztási esélyeit növeli.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 94. – Vajon miért fellebbezett Kaleta Gábor?

A műsorvezető ezúttal Balogh Roland, a Magyar Hang újságírója, akikkel pedig beszélget: Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

A mama nem adja fel