Szudán kiadja volt diktátorát a Nemzetközi Büntetőbíróságnak

Szudán kiadja volt diktátorát a Nemzetközi Büntetőbíróságnak

Omar el Besír 2011-ben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szudán jelenlegi vezetői beleegyeztek abba, hogy kiadják az afrikai ország egykor rettegett diktátorát, Omar el-Besírt a háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – jelentette a helyi kormányzatra hivatkozva a brit közszolgálati BBC.

A tavaly tavasszal megbuktatott el-Besír 1989 óta vezette Szudánt, s – miként azt a Wikipédián is elérhető életrajzában is olvashatjuk – bevezette az iszlám törvénykezést, betiltotta a zenét, a táncot, az esküvői ünnepségeket, és 1991-ben többek között befogadta Oszama bin Ládent, az al-Kaida később hírhedtté váló alapítóját is. Az Egyesült Államok Szudánt a terrort támogató országok listájára helyezte, s elnökét azzal gyanúsította meg, hogy támogatta a New York-i World Trade Center ellen 1993 februárjában elkövetett bombamerényletet, illetve területén menedéket nyújt az Egyiptomban tevékenykedő fundamentalista terroristáknak.

Ugyan tárgyalásos úton 2005 év elejére véget vetett a második szudáni polgárháborúnak, amellyel az ország déli része – egy 2011-es népszavazást követően – leválhatott Szudánról, ám a nem arab nomádok ellen folytatott, hivatalosan 2003-ban elfajuló dárfúri konfliktusban mintegy 300-400 ezer ember halhatott meg. Az ICC emiatt még 2009-ben vádat emelt ellene népirtás, emberiesség elleni- és háborús bűncselekmények miatt. Kétszer, 2009-ben és 2010-ben is elfogató parancsot adtak ki ellene.

Újabb rosszfiú repült a történelem szemétdombjára - megbukott Omar el-Besír szudáni elnök | Magyar Hang

Miután minden eddiginél nagyobb tüntetések törtek ki az országban a mindent behálózó korrupció, a rezsim visszaélései, illetve a gazdasági problémák miatt.

A most 76 éves el-Besír hatalmát egy katonai puccs döntötte meg, és egyébként 2019 decemberében korrupció miatt két év börtönre ítélték hazájában.