HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Haldoklók szo...

Haldoklók szomszédságában táncolnak vidáman a koronavírusos kínaiak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Videókampánnyal igyekszik csökkenteni a koronavírus járvány súlyosságát a kínai kormány.

Minden eszközt megragad a kínai állami média, hogy csökkentse a koronavírus-járvány okozta pánikhelyzetet, és fenntartsa a harci szellemet. Így olyan bizarr videók is napvilágra kerülnek, ahol az enyhébb tüneteket mutató betegek tömegesen táncolnak a járvány epicentrumában, a közép-kínai Vuhan városában sebtiben felhúzott kórházban. A vidámnak szánt, de inkább tragikomikus jelenet egy nagy teremben, a kínai nemzeti zászló alatt zajlik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

CGTN on Twitter

COVID19 patients in high spirits, dance at makeshift hospital in #Wuhan https://t.co/l5zVhBeQqb

A kommentelők meg is jegyzik, hogy a jókedvre persze szükség van, de talán kissé visszás dolog így „partizni”, miközben a szomszédos kórtermekben haldokolnak a súlyosabb betegek. A karantén alá vont Vuhanban, illetve Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ahol eddig 1596-en haltak meg a Covid-19 járványt okozó koronavírus következtében, miközben a világon összesen 1669-re rúg a halálos áldozatok száma. A koronavírus halálozási aránya így 2,3 százalék körüli, miközben a szokásos influenza esetében 0,07 százalék.

Egy másik videón egy ujgur nemzetiségű egészségügyi csapat táncol a vuhani betegek kérésére. Teljes védőöltözetben naponta fél-egy órán tanítják is a lépéseket a jobb állapotban lévő fertőzötteknek, akikre a vírus mellett a legnagyobb veszélyt talán az unalom jelenti. A videón a betegek köszönetet mondanak az ápolók valóban áldozatos munkájáért, akik többrétegű védőruhában kénytelenek extra hosszú munkaórákat eltölteni, amelyekben még lélegezni is nehezükre esik.

HIRDETÉS

CGTN on Twitter

A medical team from NW China’s Xinjiang Uygur Autonomous Region turned a corner in the lobby of a makeshift hospital in #Wuhan into a dancing hall. The video has gone viral on Chinese social media. CGTN’s Zhou Jiaxin has more. https://t.co/Aq6sJTqyqm https://t.co/0XxZfOZnI6

A videókat a kínai állami központi televízió (CCTV) angol nyelvű csatornája (CGTN) sugározza, és része annak a masszív propaganda-hadjáratnak, amellyel a külvilágnak is igyekeznek megmutatni, hogy Peking keményen küzd a koronavírus-járvány megfékezéséért. Kétségtelen, hogy a kínai egészségügyi dolgozók rendkívüli áldozatokat hoznak azért, hogy a világ más részeire ne terjedjen el a Kínában már 68 500 embert megfertőző, tüdőgyulladást okozó vírus. A hivatalos adatok szerint az egészségügyi dolgozók közül már több mint 1700-an – csak Vuhanban 1102-en – kapták a fertőzést, és hatan haltak meg. A leterhelt Vuhanba már több ezer egészségügyi dolgozót küldtek az ország más tájairól, és egyre több szakértő aggódik amiatt, hogy az orvosok és az ápolók túl nagy árat fizetnek a járvány legyőzéséért.

Köztük van Huang Csao-lin, Huang Chaolin az egyik vuhani kórház helyettes igazgatója, aki a The Lancet folyóiratban is publikált a Covid-19 tüneteiről. Ő maga január 17-én mutatta először a fertőzöttség jeleit, és úgy gondolja, hogy két olyan betegtől kapta el a vírust, akikkel január 10-én találkozott, és még tünetmentesek voltak. A betegséget hetekbe telik legyőzni, és jellemzője, hogy amikor a beteg már jobban érzi magát az első napok után, újra rosszabbra fordul az állapota, miközben a tüdőt támadja meg a vírus. 

Szakértők szerint nemcsak az a gond, hogy a kínai egészségügyi rendszer nincs felkészülve egy ilyen járványra, hanem az is, hogy az egy főre jutó orvosok száma jóval kevesebb, mint például az Egyesült Államokban. A Business Insider szerint tízezer főre jut két orvos, és jó részük kevésbé képzett, mint az Európában megszokott. Nem véletlen, hogy mind többen követelik Hszi Csin-ping államfőtől az egészségügyi rendszer radikális átalakítását.

HIRDETÉS
Gyorsított felvétel arról, ahogy tíz nap alatt felépül a kórház Kínában | Magyar Hang

Mostanra elindult a kínai gazdaságban a kárfelmérés is, miután úgy tűnik, hogy a járvány központjának tartott Hupej tartományon kívül csökken az újabb megbetegedések száma. A turizmus az első ágazat, amely ezt igazán megsínyli, hiszen tömegesen törölték utazásaikat a kínaiak, illetve az ázsiaiak is. A következő hónapokban érezhetően kevesebbet fognak utazni az ázsiaiak, a márciusi és áprilisi indulásokra szóló repülőjegy-foglalások elemzéséből az látszik, hogy közel a felére esett vissza a tervezett utazások száma. 

Miután a koronavírus miatt leállt a kínai gyárak, üzletek jó része is, ez az év már nem fog úgy sikerülni a kínai gazdaság számára, ahogyan szeretnék. Éves szinten 5,6 százalékos GDP-gyarapodást kellene felmutatni ahhoz, hogy Peking elérje a korábban kitűzött céljait. A legtöbb elemző most 5,2-5,4 százalékos éves gazdasági növekedést jósol, a Reuters által megkérdezett elemzők pedig 4,5 százalékos negyedéves GDP-bővülést jeleznek előre a megelőző negyedévi 6 százalékhoz képest.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,938lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek