Szovjet fejlesztésű gyógyszert vetett be Kína a koronavírus ellen

Szovjet fejlesztésű gyógyszert vetett be Kína a koronavírus ellen

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százezer doboz, még a hetvenes években kifejlesztett Arbidolt rendelt a kínai állam a koronavírussal megfertőződöttek kezelésére.

Látványosan megugrott az elmúlt hetekben az Arbidol eladása Kínában, de az influenza korábbi válfajaira bevált gyógyszer iránti igény megnőtt Oroszországban is. Azóta, hogy január végén felröppent a híre annak, hogy a gyógyszer ajánlott a Covid-19 vírus ellen, 24 százalékkal nőtt meg az eladás.

A még a múlt század ’70-es éveiben kifejlesztett gyógyszert a napokban a kínai hatóságok hivatalosan is felvették a koronavírus gyógyításában hatékony és ajánlott szerek listájára. A hatóanyagként umifenovirt tartalmazó, a vírusoknak a sejtekbe hatolását megakadályozó, az immunrendszer reakcióját stimuláló gyógyszer a korábbi influenza járványok idején már eredményesnek bizonyult.

Az orosz hatóságok ennek ellenére félrevezetőnek tartva betiltották azt a reklámot, amely a koronavírus gyógyszereként hirdette az Arbidolt. Kínában azonban ez senkit nem érdekelt, és a pánikba esett vuhaniak tömegesen vásárolják a szovjet fejlesztésű gyógyszert. A készítményt egyébként 2006 óta már hat helyi cég is gyártja.

Koronavírus: 18 magyar karanténban, több száz embert tudnának elkülöníteni első körben | Magyar Hang

Az Arbidol idáig azonban nem volt túl népszerű. A koronavírus megjelenése azonban megváltoztatott mindent. A kínai kormány azonnal 200 ezer dobozt rendelt a CSPC Ouyi Pharmaceuticaltól és 50 ezret a Shijiazhuang No.4 Pharmaceuticaltól.

A CSPC Ouyi erre megnégyszerezte, míg a Shijiazhuang megduplázta a termelését. Csak ez utóbbi naponta egymillió tablettát dob forgalomba. Ráadásul két, eddig az Arbidolt nem gyártó cég is megkérte a licenszet. Nem véletlenül, hiszen a gyógyszert előállító cégek papírjai jelentősen megugrottak az év első két hónapjában.

Eközben a kutatók elkezdték az Arbidol tesztelését. Az egyik kínai egyetemen a HIV vírus ellen kifejlesztett Darunavirral készített koktélt próbálták ki a koronavírusra. Az eredményre még várni kell, ám a gyártók is elismerik, hogy az Arbidolnak a Covid-19 vírussal szembeni hatékonysága egyelőre nem egyértelmű.

Az ugyanakkor tény, hogy a gyógyszer a SARS és a Zika vírusokkal szemben már bizonyított. Kínában egyébként a koronavírus ellenszereként 80 gyógyszert tesztelnek. Köztük újakat és már használatban lévőket. Így az Arbidol mellett több, a HIV vírus leküzdésére kifejlesztett szert.

S nem Kínában lennénk, ha a megfertőződöttek kezelésében nem vetnének be gyógyfüveket. Méghozzá nem is eredménytelenül.