Iránban 54 ezer elítéltet engedhetnek szabadon a koronavírus miatt

Iránban 54 ezer elítéltet engedhetnek szabadon a koronavírus miatt

Védőmaszkot viselő férfi utazik egy mozgólépcsőn Teheránban 2020. március 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 54 ezer elítéltet engednek ideiglenesen szabadlábra a koronavírussal sújtott Iránban azt remélve, hogy így megállíthatják a vírus terjedését a börtönben összezárt elítéltek között. Csak azok kerülnek ideiglenesen szabadlábra, akiknek negatív lett a tesztje, közölte az ország igazságszolgáltatási rendszerének szóvivője, Golamhosszein Eszmaili.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy Eszmaili a bejelentés során utalt arra, hogy akár politikai foglyok is ideiglenesen szabadlábra kerülhetnek így – köztük az a négy éve fogvatartott iráni-brit kettős állampolgár Nazanin Zaghari-Ratcliffe is, akit kémkedés vádjával börtönöztek be.

Iránban jelenleg 2336 fertőzöttről tudnak, közülük (keddi adatok szerint) 77-en már meg is haltak a koronavírus miatt – írta az Index. A fertőzöttek között van 23 parlamenti képviselő, az áldozatok közül egy pedig a kormány tagja.

Az iráni miniszterhelyettes a koronavírus veszélyeiről beszélt a tv-ben, később kiderült, ő is fertőzött | Magyar Hang

A súlyos helyzet ellenére viszont a hatóságok és a lakosság nem tesz meg mindent a járvány megállítására – éppen ezért a vírus által érintett Komban már börtönbüntetéssel és korbácsolással próbálják megakadályozni az ereklyenyalogatást.

A BBC perzsa kiadása iráni egészségügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, lényegesen több, már akár 210 halálos áldozatot szedett az iszlám köztársaságban a koronavírus. A Covid-19 elnevezésű kórokozó Kínán kívül Iránban terjedt el leginkább, ám, ahogy azt a nyugati sajtó állítja, a teheráni hatóságok a valós adatokat elkenve, kozmetikázott, és a ténylegesnél alacsonyabb halálozási számokat és fertőzöttségi statisztikákat adnak meg.

Iránban egyébként a CNN szerint a rendkívüli helyzetet jelzi, hogy negyven év óta először maradt el a pénteki ima, az iszlám egyik legfontosabb eseménye, melyet minden héten közösségben kell elvégezni.