Szerdától bezárnak minden romániai iskolát

Szerdától bezárnak minden romániai iskolát

Reptéri munkások várják a Wizz Air érkező gépét a marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren 2020. március 9-én (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdától kezdve egy hétre minden iskolát bezárnak Romániában, írja a G4media.ro az országos katasztrófavédelmi bizottságra hivatkozva. Az intézkedés meghosszabbítható.

Ez a döntés azért is elgondolkodtató, mert Romániában jelenleg lakosság-arányosan kevesebb koronavírussal diagnosztizált ember van, mint Magyarországon: keleti szomszédunknál 19,5 millió lakos mellett eddig 15 esetet fedeztek fel (és ebből már öt ember gyógyultnak nyilvánítottak), míg a nem egészen tízmilliós Magyarországon kilenc esetről tudunk.

Románia nagyon kemény intézkedéseket hozott eddig a járvány megfékezésére – ma déltől március 23-ig felfüggesztették az Olaszországból érkező összes repülőjárat fogadását, és a légitársaságok nem is indíthatnak oda járatokat.

Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter arról is beszélt, a légitársaságok kötelesek tájékoztatni az Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából Romániába érkező utasokat és a hatóságokat is, hogy Románia területén a karantén szabályai érvényesek, tehát átszállással sem juthatnak be észrevétlenül az országba, karanténba kell vonulniuk.

A négy országból szárazföldön, vízen érkezők kötelesek karanténba vagy házi elkülönítőbe vonulni. A román képviselőház és a szenátus vezetősége úgy határozott, hogy március 31-ig felfüggesztik a látogatói csoportok fogadását is a parlamentben.