Leszbosz antifasisztái, egyesüljetek!

Leszbosz antifasisztái, egyesüljetek!

Antifasiszták Leszbosz szigetén (Fotó: Majláth Ronald / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mi nem csak a fasiszták ellen tüntetünk, hanem a kormány ellen is, ami így bánik a menekültekkel! – mondja Athina, amint barátja éppen az utolsó betűket kanyarítja egy festékszóróval arra a vászonra, amelyet éppen erre a tüntetésre hoztak. Leszbosz szigetén, Mitilíni központjában vagyunk, éppen annál a kikötőnél, ahol csütörtökön a helyiek egy csoportja megakadályozta, hogy a Mare Liberum nevű, menekültek felkutatásával és mentésével foglalkozó humanitárius szervezet hajója kikössön. Miután a parton állók sértegetni kezdték a legénységet, a hajó elhagyta a kikötőt, és visszatért a nyílt tengerre.

Ez már a sokadik támadás volt, amit az önkéntesek és újságírók szenvedtek el a szigeten az elmúlt hetekben, többek között az ilyen incidensek ellen is gyűltek most itt össze nagyjából háromszázan. Athina szerint azonban jóval többen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy nem helyes, ha a menekültek felé nem nyújtanak segítő kezet: nem csak a humanizmus diktálja ezt, minden társadalomnak elemi érdeke, hogy a tagjai szolidáris emberek legyenek.

Antifasiszták Leszbosz szigetén (Fotó: Majláth Ronald / Magyar Hang)

Miközben egy kisebb csoport kórusban énekelni kezd a tüntetésen, Mariosz segít a dalszövegek fordításában, amelyekről így kiderül, hogy régi, antifasiszta dalok. Ő maga anarchistának vallja magát és úgy gondolja, ez egyáltalán nem szubkultúra Görögországban, hanem igenis egy kultúra. – Nemrég az Identitás Mozgalom tagjai is megkapták a magukét – emlékeztet Mariosz arra az esetre, ami éppen a napokban történt. A Németország-szerte jól ismert szélsőjobbos szervezet tagjai a szigetre érkeztek, azonban egy helyi felismerte őket és alaposan helyben hagyta az egyiküket, olyannyira, hogy annak szakadt a vér a fejéből.

A fiatalember persze nem támogatja az erőszakot, szerinte inkább a mostanihoz hasonló akciókból kellene több a városban, hogy az antifasiszták együtt mutassák meg: nem igaz hogy ezen a szigeten a nácik támogatói vannak többségben.

Habár a migrációs válság miatt arra gondolnánk, hogy Leszboszon nagyon erős a görög szélsőjobboldali párt, a nemrég a parlamentből is kiesett Arany Hajnal, a valóság azért ennél jóval összetettebb. A szervezet honlapja alapján a helyi pártiroda az Iktinou utca 2. alatt található, az Arany Hajnal helyi főhadiszállásának azonban ma már nyomát sem találjuk. Ellenben a harmadik emelet felé vezető lépcsőházban „Antifa zone” feliratokat találunk mindenütt a falra pingálva.

Antifasiszták Leszbosz szigetén (Fotó: Majláth Ronald / Magyar Hang)

– Elmentek, megszűntek – mondja Aposztolisz, akivel az épületben találkozunk. Mint kiderül, a görög szélsőjobb zászlóshajója még a múlt évben kényszerült arra, hogy elhagyja az épületet, amit Aposztolisz azért mintha mégiscsak sajnálna. Persze nem a több mint kétezer éve szárba szökkenő görög demokrácia hagyományai miatt, sokkal inkább azért, mert valahol ő is szimpatizál velük. – Nem olyan vadak ők, mint azt mondják, sokkal rosszabb a hírük Európában, mint amilyenek valójában – magyarázza a férfi. Szerinte igenis szükség van egy ilyen pártra, mert azok a problémák, amelyeket ők felvetnek, azok nagyon is léteznek.

A migráció is ilyen: lehet éppen a migráció ellen tüntető helyieket címkézni, ez nem fogja megoldani a migrációs válságot még akkor sem, ha az anarchisták most azt hiszik, hogy győztek. – A történelem bebizonyítja majd, hogy igazuk volt – teszi még hozzá Aposztolisz, aki még annyit mond, hogy akkor már biztosan késő lesz ahhoz, hogy Európa visszatérjen a gyökereihez.

A Magyar Hang tudósítója korábban felvételeket készített egy összetűzésről, amikor rendőrök akadályozták meg, hogy a migránsok hajókat kössenek el. Beszámolónkat és videónkat itt találják:

Rohamrendőrök tartóztatják fel a migránsokat Leszboszon - Videónk a helyszínről! | Magyar Hang