Üres polcok, bezáró kocsmák, szűk körű esküvők – Ilyen az élet most Belgiumban

Üres polcok, bezáró kocsmák, szűk körű esküvők – Ilyen az élet most Belgiumban

Hogyan akadályozzuk meg a koronavírus terjedését? Figyelmeztető tábla Brüsszelben )Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgiumban is beindult a felvásárlási láz a koronavírus-járvány miatt bejelentett intézkedések hatására, még az óvszer is jól fogy. Akadt olyan áruház, amit egy órára be kellett zárni, mert annyira kiürültek a polcok. Tudósítónk a helyszínről számol be arról, milyen az élet most.

Komoly korlátozások léptek életbe Belgiumban a járvány miatt, lapunk is beszámolt Sophie Wilmés kormányfő bejelentéséről: hétfőtől bezárnak az éttermek, kocsmák, múzeumok, könyvtárak, klubok, edzőtermek. Hétvégén csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva, mindenkinek kerülnie kell a forgalmas helyeket, ideértve a tömegközlekedést. Felfüggesztik az iskolai oktatást is (az óvodák és a bölcsődék nyitva maradnak), bár ebben a témában – akárcsak itthon – volt azért nagy fordulat.

Péntek reggeltől aztán megteltek az üzletek. Már az elmúlt napokban is érezhetően nőtt a kereslet, tombolt a felvásárlási láz. A belga boltokban általában nem nagyon lehet üres polcokat látni, de most ennek is eljött az ideje: konzervet, húst, tésztát, rizst, wc-papírt halmoznak fel elsősorban az emberek, de nagyon jól fogy az óvszer is. Sör és bor van még, mint ahogy a homárt sem kapkodták el.

Az általam meglátogatott üzletben három nyelven rendszeresen bemondták, hogy a bolt szombaton is nyitva lesz. (Belgiumban a nagyobb üzletek vasárnap zárva tartanak.) Ettől függetlenül az egyik diszkont áruházat egy órára be kellett zárni, mert tulajdonképpen minden elfogyott és hirtelen fel kellett tölteni a készletek egy részét.

Így nem mondhat fel a munkaadó koronavírus miatt | Magyar Hang

Egyre több ember mindennapjait befolyásolja alapvetően a járvány: otthonról kell dolgoznia vagy szinte leáll a munkahelye. Munkajogász magyarázza el a helyzetet.

A Belgium nagyobb részét kitevő tartomány, Flandria kormánya pár órával a szigorítások bejelentése után már kárenyhítő intézkedésekről döntött. A kényszerbezárásra ítélt éttermek, pubok 4000 euró (körülbelül 1,36 millió forint) kárpótlást kapnak, azok az üzletek pedig, amelyek csak hétvégén nem tarthatnak nyitva, ennek a felét. Ha meghosszabbítják a rendelkezést, akkor napi 160 eurót (körülbelül 54 ezer forint) fizet a kormány. További 100 millió eurót (mintegy 34 milliárd forint) különítenek el azoknak a családoknak, akiknek a hiteltörlesztése válik lehetetlenné a járvány okozta gazdasági hatások miatt.

Belgiumban szombat délután 689 betegről tudtak és addig négy idős személy veszítette életét. Az idősgondozási, pszichiátriai és fogyatékosokat gondozó intézetekben látogatási tilalmat vezettek be.

Valamennyi vallási felekezet felfüggesztette az istentiszteleteket, a temetéseket, esküvőket, keresztelőket csak szűk családi körben lehet megtartani. A legnagyobb online ételszállító cég pedig bevezette az érintkezés nélküli kézbesítést, ami azt jelenti, hogy csak átutalással lehet fizetni, a futár pedig fel- vagy becsenget és az ajtóban hagyja a szállítmányt. A távmunkát minden munkáltató ajánlja és támogatja, de vannak olyan cégek, ahol ezt már két hete engedélyezik.

Százmilliárdokat ad az unió a magyar kormánynak a koronavírus elleni harchoz | Magyar Hang

A magyar kormány által biztosított 8 milliárd forintnál várhatóan két nagyságrenddel nagyobb, a károk mérséklésére szabadon elkölthető összeggel segíti a közösség a magyar védekezést.

Jan Jambon flamand miniszterelnök azt kérte mindenkitől, hogy ne kérjék vissza a már kifizetett, de elmaradt előadások, kulturális programok jegyeinek árát. – Egy hajóban ülünk, együtt kell ezt a helyzetet kezelnünk – mondta a kormányfő.

Bár a belgákat ez nem érinti, de a belgiumi magyarokat igen: nem lesznek március 15-i rendezvények sem. Csütörtökön még meg tudták koszorúzni Jósika Miklós báró emléktábláját, a március 15-i programot, Kossuth Lajos édesanyjának, tyrlingi Weber Karolina síremlékének megkoszorúzását és a Magyar Házban tervezett ünnepséget azonban elővigyázatosságból lemondták.